Динозавромания

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Картичка с марка - Динозавромания. Колекция на Тодор Ялъмов.

Динозавромания - е направление в НФ колекциите. Успехът на филма „Джурасик парк“ резонира в мощна вълна от интерес към всичко свързано с темата динозаври и праисторически животни. Рекламната и сувенирната индустрия предложи огромен брой предмети за всички възрасти.

Платежоспособните колекционери си поръчват цели скелети на динозаври (от Палеонтологичния музей в Москва изчезнаха няколко голями екземпляра в посока Япония) или в краен случай динозавърски яйца от Монголия и Китай. По-скромните колекционери се задоваляват с картички (Картофилия), филми (Филмотека), марки (Филателия) и безброй други предмети и сувенири.

Български колекции[редактиране]

В България има десетки колекции на фосили от нашите земи, но огромната училишна колекция (над 200 000 предмета) на учителя по биология Димитър Ковачев прерасна с помощта на БАН в първият Палеонтологичен музей в България. Музеят се намира в Асеновград и се радва на огромен успех.

В мрежата има много сайтове, които ви предлагат богат избор на предмети и сувенири по темата.

Динозавроманията в НФ литература[редактиране]

Динозаврите и праисторическите животни са чести гости в НФ и киното. Веднага се сещаме за Годзилата, Кинг-Конг, динозаврите в „Звездни кораби“ на Ефремов, романите на Димитър АнгеловСмелият чунг“ и „Когато човекът не беше“, „Гущерът от ледовете“ на Петър Бобев, „Кръвожадни“ на Николай Райнов и мн. др.

Библиография[редактиране]