Очите на лисицата

От БГ-Фантастика
Версия от 20:01, 7 юли 2011 на Ботчо (беседа | приноси) (Форматиране и подреждане)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене
Очите на лисицата
Автор(и): Веселин Маринов
Първо издание: 2006 г.
Жанр(ове): фентъзи
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Очите на лисицата“ е разказ в жанра фентъзи от писателя Веселин Маринов.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Ронинът Фумимаро Аракава току-що е приключил службата си към феодала Мацунага, и търси нов господар. В страноприемницата „Сакураяма“ научава за тайнствен самурай, изглежда още съвсем младо момче, което обаче убива и най-опитните си противници, и очите им изхвръкват, сякаш от ужас. Отсяда там за известно време. Една вечер воин, който съответства на описанието, идва да го търси, но изчезва, преди Аракава да го срещне.

За да се подготви, Аракава решава да потърси билкар. Билкарят се оказва бивш ронин и пръв приятел на баща му. Заради старото приятелство му дава балсам, който го прави неуязвим, и му посочва пътя към целта му. По този път Аракава среща врага си - изключителен, сякаш свръхестествен боец - и успява да го обезоръжи. Противникът му се оказва младо момиче, което го поканва в дома си.

На следващия ден любопитният и недоверчив Аракава отново посещава билкаря. Той му разказва истината - че това момиче е зъл дух, който убива враговете на господаря си. Че е получила неуязвимостта си от същия билкар, с измама. И му обяснява как може да я убие - иначе тя ще му вземе душата.

Същата вечер Аракава убива момичето. С последни сили то успява да му каже къде има заровено огромно съкровище, което може да го направи богат. А ронинът разсъждава - дали това не си струва една душа...

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]