БГ-Фантастика:Разкриване на сюжета

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

БГ-Фантастика е енциклопедия. Когато се дискутира изкуство, независимо дали става въпрос за литература, музика, визуални изкуства, дизайн, игри или филми, на читателя винаги трябва да се предложи преразказ на произведението. В тези случаи се смята за необходимо да се разкрие в дълбочина интригата на филм или книга. Много книги и филми обаче веднага губят част от драматичната си цялост или от усещането, ако някои детайли от сюжета са предварително ясни.

Учтивостта изисква този материал да бъде обграден от съобщения, указващи, че той ще бъде разказан.

Читателят трябва да предположи, че цялата статия, разглеждаща един роман, филм или игра, съдържа детайли от историята, които могат да намалят усещането при гледането на филма, прочита на книгата и пр. Читателите, които желаят сами да проследят развитието на сюжета, би следвало да не четат статиите предварително. Това важи и за статиите, които не съдържат (по една или друга причина) съобщението за разкриване на сюжета...

Авторите на такива статии не трябва да се страхуват да разкриват необходимите детайли за разбиране на текста, като посочват връзка към тази страница след уводния параграф. Предлагаме Ви шаблон, който можете да включите в страницата на подходящото място:

{{spoilers}}

който показва :

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 


Ако след края на разкриващата сюжета част статията продължава с полезни факти, е добре да обозначите този край с шаблона:

{{endspoilers}}

който показва :

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 


Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Разкриване на сюжета в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Gregg, Borislav, Stanislav, Sharkb
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipédia:Dévoile l'intrigue du récit в fr.wikipedia.org, към 16 декември 2004, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Céréales Killer, FvdP, ArnoLagrange, Romanito, PierreAbbat, Dave, 217.230.160.39, R4f, Nataraja, Pontauxchats, 193.230.240.14, Raphael, Raph, Leonard Vertighel. Ботове: MedBot, Orthogaffe.

</center>