БГ-Фантастика:Защитена страница

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Защитена страница в БГ-Фантастика е страница или статия, която е затворена за редакции. Само администратори могат да я редактират или да свалят защитата.

Специалните страници, в които са дефинирани съобщенията на интерфейса, обикновено са защитени за редакция, тъй като невнимателната промяна на някоя от тях би могла да наруши функционирането на енциклопедията. Само администратори с добри познания на нашия софтуер би трябвало да правят промени в тях.

Понякога, обикновени енциклопедични статии биват затваряни за редакция. Това е много рядка мярка, тъй като на практика е противно на смисъла на съществуване на Уики, затова го правим без желание и обикновено за кратко. Причините дадена страница да бъде затваряна за редакции може да са няколко:

  • Често повтарящ се вандализъм. Пример за това е защитената ни Начална страница, която обаче опитните редактори могат да редактират почти изцяло.
  • Редакционни войни. Ако двама редактори имат сблъскващи се мнения и вместо да ги обсъдят спокойно, в един ден всеки трикратно възвръща „своя“ вариант на статията, администраторите могат да защитят страницата до разрешаване на конфликта чрез предлагане и обсъждане на примерен вариант на статията. Първият редактор, който наруши правилото за трикратно възвръщане, се блокира за 24 часа независимо дали е прав или не. Не го правете. Забележете, че редакционните войни не са полезни за БГ-Фантастика и администраторът, който защити страницата, обикновено не взима страна в спора, ами изчаква постигането на компромисен за всяка страна вариант.

Ако желаете да редактирате някоя защитена статия, моля направете предложение на дискусионната страница към статията. За големите и спорни защитени статии обикновено имаме учебен вариант, върху който можете да нанесете желаните промени.

Също, не забравяйте старото наблюдение - защитената версия на една страница винаги е грешната. Това е признат от всички факт, който обаче не води до сваляне на защитата.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Защитена страница в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: 194.144.112.117, 5ko, 217.9.225.146, 66.74.94.211, Darsie