БГ-Фантастика:Наръчник/Категория

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Категория е автоматично създаван и подреждан списък от заглавията на страниците, причислени към тази категория. Тези заглавия са препратки и чрез тях се достига до съответните страници. Причисляването към категория, или в няколко категории на дадена страница, става чрез писане на прости команди в текста на страница.

Вижте също Некатегоризирани страници за пълен списък на некатегоризираните страници.

Предимства[редактиране]

БГ-Фантастика съдържа много списъци, но те не са изчерпателни и актуални, тъй като постоянно се добавя и премахва съдържание към енциклопедията. Затова в софтуера на БГ-Фантастика - МедияУики - е добавена системата "категории", която създава и актуализира автоматично някои от тези списъци.

Страниците могат да бъдат причислени към която и да е категория, и то не само към една. Например ако в статията "Васил Левски" има препратка към "[[Категория:Български революционери]]", значи статията "Васил Левски" спада към тази категория.

Страницата на една категория може да съдържа пояснителен уводен текст, който може да бъде редактиран като всяка друга страница. Този текст (ако съществува) се показва в самото начало на категорийната страница, след това са показани подкатегориите на съответната категория, последвани от заглавията на страниците, причислени към категорията (автоматично създаден списък).

Най-отдолу, отделено, се виждат родителските категории на тази категория, тоест тези, в които тя се показва като подкатегория.

Създаване на категории[редактиране]

Категориите се създават от потребителите. Силно е желателно преди това да се провери наистина ли има нужда от нова категория, или статията може да се постави в някоя от съществуващите вече категории.

Не може да създадете празна категория, трябва да има поне една статия в нея. Прави се така: в статията, която е за новата категория, примерно АБВ трябва да се сложи [[Категория:АБВ]]. Така автоматично се създава нова категория с име АБВ и заглавието на статията се записва в нея. Всяка категория има собствена страница, която отначало е празна и затова препратката към нея е червена. След добавяне на някаква информация в категорийната страница - причисляване на категорията към някоя родителска или пък вмъкване на обяснителен текст - препратката се вижда вече като синя (съществуваща страница).

Когато видите червена препратка към категория, идете на категорията и напишете {{категория}} Това е шаблон, изписващ минимално необходимата информация.

Причисляване на страница към категория[редактиране]

Преценете дали трябва за статията да създавате нова категория, или е уместно да причислите статията към някоя съществуваща категория. За да укажете, че една страница принадлежи към дадена категория, е нужно да напишете следното в самата страница (препоръчително е в края):

[[Категория:Име на категорията]]

Списъкът на страниците, принадлежащи към дадена категория, се подрежда според техните имена. Ако желаете дадена страница да се сортира по ключ, различен от името й, можете да ползвате следния синтаксис:

[[Категория:Име на категория|ключ]], 

например

[[Категория:Български революционери|Левски, Васил]]

Собствените имена е прието да се сортират по фамилия - ползвайте описания по-горе начин за категоризиране на личности.

Когато причислявате страница към категория, изберете подходящата, която се намира най-дълбоко в йерархията на категориите, и то само нея. Например статията "Европа" би могла се включи в Категория:Континенти, но също така и в Категория:География. Категория:Континенти обаче е подчинена на Категория:География (намира се на по-голяма дълбочина) и следователно е по-правилният избор. Причисляването и към двете категории не е логически правилно, тъй като щом статията принадлежи към Категория:Континенти, а Категория:Континенти е дете на Категория:География, то статията по косвен път се включва и в Категория:География. Поради тази причина неправилно е и поставянето на [[Категория:Българи]] в статията "Васил Левски", тъй като тя вече е причислена към Категория:Български революционери, която е подчинена на Категория:Българи.

Главна статия на категория[редактиране]

Очевидно, статията Физика е главната, обзорна статия в Категория:Физика. Лесно е това да го означим, то е вариант на описаната горе подредба по азбучен ред. Просто в статията Физика се поставя „Категория:Физика“ а като ключ се поставя празно, ето така

[[Категория:Физика| ]]

Причисляване на категория към категория[редактиране]

Самите категории също са категоризирани в по-обобщени категории. Причисляването става чрез въвеждане на следния текст в подчинената категория:

[[Категория:Име на родителската категория]]

Например "Категория:Европа" е дете на "Категория:Континенти", тъй като на страницата й е написано:

[[Категория:Континенти]]

Списъкът с подкатегориите на дадена категория, ако има такива, също се създава автоматично от софтуера МедияУики.

Принадлежност към повече от една категории[редактиране]

Страниците, включително категориите, могат да са поставени, и в повечето случаи са, в повече от една категория. Категориите, към които принадлежи страницата, се показват автоматично най-отдолу (поне в облика monobook), независимо от това къде в кода на страницата е въведена препратка към категорията.

За да укажете, че дадена страница се включва в няколко категории, въведете по една препратка за всяка категория, например:

[[Категория:Име на първата категория]]
[[Категория:Име на втората категория]]
[[Категория:Име на третата категория]]

Ако желаете да обсъдите това, кои категории трябва да се създадат, изразете своето мнение на БГ-Фантастика:Разговори.

Вижте също[редактиране]


Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с наръчника.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Наръчник/Категория в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Александър, Borislav, ИнжИнера, 5ko, 212.124.166.239, DOGGY, 84.21.204.200, V111P, Ванка5, 212.200.210.125, Darsie, Петър Петров
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Categorization в en.wikipedia.org, към 31 май 2004, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Raul654, Jdforrester, JRR Trollkien, Angela, Grendelkhan, Denny, Cimon Avaro, Rogper, Fredrik, Morwen, Bdesham, Tantalate.

</center>