БГ-Фантастика:Наръчник/Беседи

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Наръчник на
редактора

Беседа се наричат дискусионните страници в БГ-Фантастика. Това е ключова възможност на БГ-Фантастика, която дава възможността на редакторите да дискутират статиите.

За какво са беседите[редактиране]

Ако желаете да зададете въпрос за някоя статия или да оставите коментар, можете да оставите бележка в беседата на съответната страница. Това става, като натиснете бутона "беседа" най-горе на страницата. Не се притеснявайте, ако препратката е червена; не е проблем да създадете беседата вие, ако тя все още не съществува.

Участниците също имат беседи, където може да им се оставят бележки.

Прието е новите коментари да са най-отдолу на беседата. Изключение правят случаите, когато отговаряте на някого, тогава отговорът ви трябва да е под неговия. Можете да разположите вашия коментар във вид на отговор на вече съществуващ въпрос, като въведете двуеточие (:) или няколко в началото на реда. Двуеточията преместват цялото ви изказване по-навътре.

Не разкъсвайте беседите[редактиране]

За удобство, редакторите предпочитат един разговор да протича на една дискусионна страница, а не да се разкъсва на много места. Ако се получи такова разкъсване на диалога, често някой от по-опитните редактори се наема да го сглоби и събере на едно място. За провеждането на един цялостен диалог е необходимо: да напишете съобщение до своя колега и да отбележите неговата беседа за наблюдение (става с отметка в кутийката "Наблюдаване на страницата" под Резюмето на редакцията). Така тази страница влиза във вашия Списък за наблюдение и можете да следите за промени по тази страница (като щракнете на "Моят списък за наблюдение" в горната част на екрана). Така със сигурност ще разберете когато получите отговор на съобщението си и разговорът ще протече на едно място.

Подписвайте се[редактиране]

Коментарите е прието да се подписват. Подпис „Потребител Едикойси“, заедно с дата и час се генерира автоматично, ако напишете --~~~~. А това - двата минуса и четирите тилди, може да се изпише с помощен бутон, горния ред, втория отдясно наляво над полето за редактиране. На него си има картинка на подпис.

Можете да се сдобиете с потребителско име като си създадете потребителска сметка (безплатно е!). Ако нямате потребителска сметка или не сте се идентифицирали пред системата, на мястото на потребителското име ще се изпише IP-адресът на компютъра, който ползвате.

Отстъпи[редактиране]

Отстъпите позволяват по-добро подреждане на отделните коментари във формата на разговор, който се чете значително по-лесно. Чрез тях се получава дървовидна структура на репликите. Стандартна практика е вашият коментар да отстои с една позиция по-навътре от предходния.

Има няколко начина за постигане на ефекта „отстъп“ в БГ-Фантастика:

Прост отстъп[редактиране]

Най-лесният начин за дървовидно структуриране на репликите е като поставяте двуеточие (:) в началото на реда. Колкото повече двуеточия поставяте, толкова по-навътре ще се разполага текста. Имайте предвид, че новият ред (натискане на Enter или Return) бележи края на отстъпа. Ако желаете да продължите да пишете в същото подравнение, на новия ред трябва да поставите също толкова двуеточия, колкото на предишния параграф.

Например:

Единичен отстъп.
:Двоен отстъп.
::Три позиции по-навътре.

На екрана се визуализира:

Единичен отстъп.
Двоен отстъп.
Три позиции по-навътре.

Отбелязване с точки[редактиране]

Можете също така да използвате точки; това се използва главно при създаването на списъци. За да въведете точка, използвайте знака "звезда" (*). Подобно на техниката за отстъпите, колкото повече звезди използвате, толкова по-навътре влиза текстът.

Кратък пример:

*Първо ниво
*Второ ниво
**Подниво на Второ ниво
*Отново първо ниво

Това се визуализира така:

  • Първо ниво
  • Второ ниво
    • Подниво на Второ ниво
  • Отново първо ниво

Номерация[редактиране]

Създаването на номерирани списъци става или като използвате съответните числа, или знака "диез" (#).

Например:

#Номер 1
#Номер 2
##Номер 2 подниво 1
#Номер 3

Това ще даде:

  1. Номер 1
  2. Номер 2
    1. Номер 2 подниво 1
  3. Номер 3

Проба[редактиране]

Пробвайте! Този път, вместо да използвате пясъчника, оставете съобщение на беседата на тази страница, като натиснете "беседа". Не забравяйте да подпишете съобщението си. Можете да опитате да отговорите на някое предишно съобщение. Използвайте "Предварителен преглед", за да видите дали всичко е наред, след което съхранете страницата.


След като приключите, продължете напред с наръчника.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Наръчник/Беседи в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Gregg, DOGGY, 85.187.7.211, V111P, Intery, Darsie, ИнжИнера, Spiritia
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Tutorial (Talk pages) в en.wikipedia.org, към 23 декември 2004, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Niteowlneils, Isomorphic, UninvitedCompany, Dcljr, Angela, Ludraman, Roachgod, Fabiform, Template namespace initialisation script, Xgkkp, Buckwad, Sverdrup, Paullisa, Neilc, 206.152.117.87, Zy26, Juzeris, Ashdurbat.

</center>