БГ-Фантастика:Не хапете новодошлите

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

БГ-Фантастика е създадена от труда на авторите си - а всеки от тях е бил някога новодошъл и се е сблъскал с предизвикателството на бутона Редактиране. Това се отнася и за онези, които по някакъв начин са успели да избегнат някои от основните грешки, допускани тук. Много автори все още се считаме за новодошли, дори след месеци усилена работа и съдействие.

Новите посетители са бъдещи "членове" и, следователно, са нашия най-ценен ресурс. Всички ние трябва да се отнесем към новодошлите благородно и търпеливо — нищо не е в състояние да уплаши и прогони новодошлите по-лесно от враждебното отношение.

Моля не хапете новодошлите[редактиране]

  • Постарайте се да разберете новодошлите и да ги приемете. Насърчаването на нови потребители е основният начин за попълване на енциклопедията с нови знания, мнения, ценности и идеали, както и запазването на неутралитет и цялост.
  • Когато новодошлите направят някоя от общите грешки, както например, забравят да поставят заглавието на статията в удебеления шрифт, или да прибавят уикивръзки на необходимите места, коригирайте грешките и вежливо споделете пропуските на дискусионните страници, като добавите приветстие.
  • Новодошлите често се колебаят да направят промени, особено големи, както например, неутрализиране на стила или преместване, главно заради страха, че ще повредят БГ-Фантастика (или да не обидят някого с промените, които правят). Научете ги да бъдат смели и да не се притесняват да редактират страници.
  • Когато оставятe коментари за вашите корекции на грешки на новодошли, опитвайте се да не правите злонамерени коментари и забележки относно невежеството им; например, не пишете Още един, който забрави да удебели заглавието!!!!! Ако тези грешки и пропуски ви изнервят, не ги коригирайте, нека някой друг да ги коригира. Просто замълчете и вършете онова, което представлява интерес за вас. В повечето случаи новодошлите, които по-късно ще станат автори тук, сами ще се върнат към статиите си, за да коригират грешките. А ако това не стане, винаги ще се намери някой, на когото му доставя удоволствие да прилага синтаксиса на енциклопедията ни.
  • Когато давате съвети на новодошъл, старайте се да предразполагате. Опитайте се да накарате новодошлите да се чувстват наистина добре дошли, искрено посрещнат, а не, че те трябва да спечелят одобрението ви за тяхното присъединяване в енциклопедията.
  • Приемете, че мнозинството от новодошлите действително искат да помогнат за развитието на проекта. Дайте им шанс!
  • Поведението, което може да изглежда злонамерено на опитния автор, най-вероятно се дължи на невежество на очакванията ни и правилата. Дори и да сте 100% сигурни, че някой е некадърен, безполезен, низък, подъл интернет трол, вандал, или по-лошо, опитайте се да приемете, че не е! Като запазвате спокойствие и показвате уважение, вие запазвате достойнство и помагате за запазването на добра атмосфера тук.
  • Припомнете си, че и вие някога сте били новодошъл. Дръжте се с другите така, както бихте искали да се държат с вас, ако току що бяхте пристигнали.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Не хапете новодошлите в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Gregg, 5ko, CarreraGT, ИнжИнера, Stanislav, 82.103.109.199, DOGGY, Мико Ставрев
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Please do not bite the newcomers в en.wikipedia.org, към 21 декември 2004, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: UninvitedCompany, Cimon Avaro, EvanProdromou, JRR Trollkien, Duncharris, 83.237.48.151, Menchi, Wapcaplet, Dori, Den fjättrade ankan, Angela, Ivan, Chocolateboy, Benc, Poccil, Sannse, Supachikn, Gutza, Tarquin, Stevertigo, Lunchboxhero, Ojigiri, Rbellin, Ellisllk, Meelar, 150.203.2.60, Constafrequent, Zigger, Snowdog, TPK, Please do not bite the newcomers, 159.225.155.86, Slowking Man, Susvolans, Khalid, Zhengzhu, 172, Netoholic, Me at work, 24.80.136.139, Blankfaze, Zeimusu.

</center>