БГ-Фантастика:Разговори/2008

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

След като има преводачи...[редактиране]

Не би ли следвало да има и нещо като "преводи" демек да се знае къде, кога, какво е преведено, + статии за преведените произведения.

т.е. не само фантастика ОТ българи, но и фантастика ЗА българи. --Предният неподписан коментар е направен от 71.80.182.81 (беседа • приноси) на 22 декември 2007 г..

Обикновено след превода произведението не е достатъчно различно от оригинала, за да заслужава отделна статия. Ухилен съм
Към момента сме се съсредоточили само върху фантастиката ОТ българи, за да можем да я опишем поне малко изчерпателно. Когато доближим това ниво донякъде, ще разширим обхвата на уикито. Засега в него има страничка за чуждестранните автори и книги, в които се споменават България и българи.
По-нататъшни разширявания са предвидени засега в две насоки: към правене на статии за преводи (но без статии за оригиналните произведения и автори, иначе ще трябва да опишем малко или повече цялата световна фантастика - не ни е по силите), и за включване на цели произведения под свободен лиценз. -- Григор Гачев 16:42, 1 януари 2008 (EET)

Нова нива за оране[редактиране]

След като посъбрахме материал и го категоризирахме, откривам интересно разминаване. Много често писатели имат произведения, категоризирани в даден жанр, но не са посочени като писатели в този жанр; поне едно от двете просто няма как да е вярно. Макар и доста по-рядко, съм забелязвал произведения, категоризирани в един жанр, и техни издания, категоризирани в друг - това пък направо не виждам как може да го бъде.

Предлагам който има излишно свободно време ;-) да почне да оглежда за разминавания в категоризирането на автори, произведения и издания, и да го оправя. Ако не е сигурен спада ли дадено произведение към някой жанр, да пита - има кой да му отговори. :-)

Най-сетне, време е да наблегнем на статиите за произведения и издания. Моля всички, които имат българска фантастика из къщи, да ги опишат (аз вече съм описал всичко, което ми е достъпно подръка). Много ми се иска следващата година да я посрещнем с достатъчно покритие на българската фантастика, за да можем да отворим спокойно уикито за статии за преводни издания, или за цели произведения под свободен лиценз, или и за двете. -- Григор Гачев 16:51, 1 януари 2008 (EET)

Направих малко списъче с неточностите, които открих. Мога да натоваря Големчо да добави липсващите жанрове при авторите, но нека някой първо прегледа раздела „Липсващи жанрове при автори“, та да сме сигурни, че няма грешни жанрове при произведенията. — Борислав 16:21, 26 януари 2008 (EET)

Статиите на Timeship[редактиране]

;-) Тук можете да проследите диалога, воден с този редактор.

Едноседмичният срок, който му дадох, за да подкрепи странно изглеждащите си твърдения, изтече. Потвърждения от негова страна няма (но се появиха доказателства, че някои от твърденията му не са верни). В тази връзка предлагам:

Заради неяснотата кой точно е редакторът (уж е дъщерята на Борислав Беловарски, но публикува тук декларации, че статията е редактирана от Б.Б... и аз обичам фантастиката, ама това човек сам да е дъщеря си само в Хайнлайн съм го чел), предлагам засега да не го вписваме в Стената на срама. Може обаче да сложим в статията за Беловарски линкове към две нейни предишни версии (първоначалната и сегашната „протестна“), и към беседата на редактора Timeship.

Ако до седмица нямаме пълно съгласие по предложенията (или техни евентуални корекции), ще ги поставим на гласуване. Ако го имаме, привеждаме ги в действие. -- Григор Гачев 00:04, 28 януари 2008 (EET)

За изминалата седмица други мнения няма. Смятам, че сред заинтересуваните има единодушие ;-), и утре или други ден ще оправя статиите. -- Григор Гачев 00:13, 7 февруари 2008 (EET)

Списъци в инфокутиите[редактиране]

В момента в някои инфокутии се слагат псевдосписъци, като отделните елементи се разграничават чрез <br/>, напр. актьори в Шаблон:Инфокутия филм. Предлагам да ги превърнем в истински семантично определени списъци, като използваме наличния уикисинтаксис — всеки елемент на нов ред със звездичка отпред. За да работи това напълно, трябва да преместим и съответния параметър в шаблона на нов ред, иначе първия елемент от списъка, няма да бъде разпознат от парсера. — Борислав 01:13, 6 февруари 2008 (EET)

Дали не можем да оправим това чрез модифициране на Шаблон: Wikilink_list и Шаблон: Wikicategory_list, или подходящ шаблон специално за списък актьори? Също, звездичката отпред ще консумира полезно място, макар и малко. -- Григор Гачев 00:11, 7 февруари 2008 (EET)
Това го предлагам за тези параметри, върху които -list-шаблоните въобще не се прилагат. Тези, които се парсват от -list-шаблоните, нямат нужда от магията на <br/>-то. А полезното място… ами, това му е хубавото на истинския списък — чрез CSS можеш да го променяш както си искаш, така че водачите лесно ще ги скрием. — Борислав 02:14, 7 февруари 2008 (EET)
ОК. :-) -- Григор Гачев 02:37, 7 февруари 2008 (EET)
Прегледах статиите за налични br-та и видях, че при абсолютно всички имената са оформени като връзки, което значи, че е най-удачно, ако ползваме Шаблон: Wikilink_list и за тези параметри. Малко примери: сценарист, актьори в Шаблон: Инфокутия филм, съставител, преводач, художник в Шаблон: Инфокутия книга. Е, малко ще натоварим сървъра с парсването на шаблоните, но пък ще опростим уикикода. — Борислав 14:25, 12 февруари 2008 (EET)
Подкрепям -- Григор Гачев 22:25, 12 февруари 2008 (EET)


гианея[редактиране]

гианея от български, или от съвеЦки автор беше? --71.80.182.81 05:10, 13 март 2008 (EET)

Руски писател (или съветски, ако предпочиташ)- Георги (Сергеевич) МАРТИНОВ (МАРТЫНОВ) (02.10.(15.10.)1906-26.10.1983). "Гианея" е издадена през 1977 год. от изд. Отечество като №1 от библиотека "Фантастика". -- Cromberg 09:56, 13 март 2008 (EET)
благодаря, щото само по името и презимето не можех да се ориентирам, а я нямам книгата под ръка

Световен ден на книгата и авторските права[редактиране]

Честит празник на всички участници създаващи най-голямата виртуална фантастична книга!!! Въпрос към Григор: има ли повод за отбелязване деня на авторските права? Какви са успехите в борбата около тях?--Розов 22:13, 23 април 2008 (EEST)

Благодаря за честитката! И ще отбележа, че създаваме не фантастична книга, а само библиография. :-) А ти къде изчезна напоследък? Приносите ти тук са безценни, грехота е да се лишаваме от още такива.
Иначе, щом има ден, значи има и повод. :-) А какви са успехите, е трудно да се каже. Борбата е не точно да има или да няма авторски права, а дали с тях да може да се злоупотребява във вреда на авторите (и по-точно, по кой начин и от кого - дали от некоректни читатели, или от некоректни издатели и прочее праводържатели). Но се борим. :-) -- Григор Гачев 01:43, 24 април 2008 (EEST)

Контакти: СПЕШНО!!![редактиране]

Здравейте колеги,

Трябват ми координатите (телефони) на следните преводачи:

1.Богдан Русев, превел "Лош късмет и неприятности" на Лий Чайлд 2 Милен Русков, превел "Дамска детективска агенция No. 1" на Алигзандър Маккол Смит 3.Милена Илиева, превела "Карта от кости" на Джеймс Роулинс 4. преводача на "Кофти тръпка" на Кетрин Елиът (оригинално заглавие "The Wedding Day"); книгата е издадена от издателсвто ЕРА.

Търся ги за работа :)

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват.

Тук се занимаваме предимно с фантастика, а те са преводачи на нефантастика - не сме подходящото място за търсене :( -- Григор Гачев 18:50, 24 септември 2008 (UTC)

Милен Маринов[редактиране]

Случайно попаднах в този сайт, търсейки името на баща си, кайто почина преди два дни. Бях приятно изненадана да го открия тук и същевременно леко огорчена от следното: Прочитайки статията за списание "Наука и техника за младежта" установих, че името му изобщо не е споменато там. А той беше главен редактор на списанието до 1966 г. Макар че бях съвсем невръстно хлапе тогава, помня цялата жар в работата му и вечното му висене в комбината "Благоев", където се помещаваше редакцията. Той, впрочем, въведе модерния формат и печат на списанието, такова каквото беше то и до края си. Затова искам да помоля автора на статията да погледне в архивите и да открие името на МИЛЕН МАРИНОВ. Предварително благодаря.

В. Маринова

Уважаема В. Маринова, това е уики. Специални "автори", или пък хора, "длъжни" да правят тук каквото и да било, няма. Не сме написали нищо за Милен Маринов, защото просто не знаем за него. Ако вие знаете повече, чувствайте се поканени да добавите нужната информация. Благодаря ви предварително! -- Григор Гачев 20:55, 30 ноември 2008 (UTC)