БГ-Фантастика:Дискусионна страница

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Към всяка статия в БГ-Фантастика съществува една дискусионна страница (беседа), на която може да се обсъжда съдържанието на основната статия. За да посетите тази страница, щракнете върху препратката Беседа или Дискусионна страница, намираща се в страничната лента, а също и най-горе или долу на дадена страница. Ако искате да отворите основната статия, когато сте на нейната дискусионна страница, щракнете върху Преглед на страница.

Забележка: в различните потребителски настройки на сайта препратката към дискусионната страница може да е с текст Беседа или Дискусионна страница.

Дискусионни страници към статиите[редактиране]

Дискусионните страници служат за обсъждане на статиите и тяхното подобряване, неутрализиране, енциклопедичност и фактологическа коректност.

Въпреки че почти винаги можете и трябва смело да редактирате статиите, понякога е добре да обсъдите някои спорни моменти с останалите редактори. Ако редакциите ви са дребни промени и подобрения, и смятате, че няма да срещнете принципно несъгласие от страна на останалите редактори, няма нужда да обсъждате тези промени. Ако обаче предлагате значителна промяна, преструктуриране, преименоване на статията, вероятно е добра идея предварително да го обсъдите с останалите редактори, като им оставите съобщение на дискусионната страница. Също можете да зададете въпроси относно източници, използвана литература, допълнителна информация или от какъвто и да било друг характер относно съдържанието на статията. Уикипедианците, които са редактирали дадена статия, забелязват всяка промяна по статията или нейната беседа с удебелен шрифт в последните промени и в списъка си за наблюдение, така че има голяма вероятност да ви отговорят веднага.

Ако без обсъждане направите промени, които някой друг редактор веднага отмени, има нужда да се обсъди, затова непременно обосновете редакциите си на беседата. Другият или другите редактори ще ви отговорят и ще можете да постигнете съгласие. Забележете, че в БГ-Фантастика основното правило е излагането на всички гледни точки, така че ако приложите достоверни и авторитетни източници към редакциите си, спорните гледни точки ще бъдат непременно отразени в статията.

Едно обсъждане на дискусионна страница изглежда по следния начин:

== Относно раздел История ==

Въпрос или предложение на редактор. --~~~~ (подпис)

: Отговор на друг редактор, почва с ":", за да бъде отдръпнат вдясно. --~~~~

:: Отговор на втората реплика. --~~~~

: Отговор на първоначалното предложение. --~~~~

С двоеточие в началото на реда се отделят нишките на разговорите. Редакторите винаги се подписват след репликата си с две тиренца и четири знака тилда --~~~~, което се превръща в тяхното потребителско име и датата на репликата (в горната помощна лента има бутон за подпис, с който командата се въвежда на мястото на курсора, както е показано на картинката).

Абсолютно неприемливо и противно на етикета се смята промяната на чужда реплика, така че не го правете. Ако стане случайно и по грешка, просто от историята на страницата възвърнете изчезналия текст. Единствена възможност е Премахване на лични нападки, но това може да се прави само от незамесени в обсъждането редактори.

Вижте също: Никакви лични нападки, Правила за поведение при конфликт, Успокойте се преди редакция на гореща тема и Препоръки и правила.

Организационни дискусионни страници[редактиране]

Съществуват дискусионни страници, на които се обсъжда не съдържанието на статиите, ами организацията на енциклопедията. Такива са например БГ-Фантастика:Разговори, БГ-Фантастика:Страници за изтриване, БГ-Фантастика:Избрани статии и други. Към всеки шаблон и към всяка категория също има прикачени беседи, отново с организационна цел.

Потребителски дискусионни страници[редактиране]

Редакторите освен лична потребителска страница, имат и лична беседа. Ако желаете да им оставите лично съобщение, което не е от значение за целия проект или за определена статия, можете да им пишете на тяхната беседа. За да стигнете до нея, щракнете на препратката "беседа" в последните промени, от списъка на всички потребители или от подписа на потребителя (така ще стигнете до личната страница; за личната беседа натиснете горе препратката "беседа"). За да оставите ново съобщение, можете да натиснете бутона "+" до думата "редактиране".

Анонимните потребители (които не са се регистрирали или не са влезли в сметката си) имат дискусионна страница, прикачена към техния IP адрес. Забележете, че понякога тези адреси се споделят от различни потребители и може да се случи някой да получи съобщение, адресирано към друг.

Когато направите промени по нечия лична беседа, потребителят получава съобщение веднага щом се появи.

Забeлежка: в различните енциклопедии има различни правила за отговаряне на лична беседа. Тук е прието и силно се препоръчва да се отговори на същото място, където е зададен въпросът, по този начин се получава свързан разговор и може да се проследи (в противен случай нишките се губят и редакторите могат да останат с грешно впечатление, че се опитвате да скриете или размиете дискусията). Така че ако оставяте съобщение на някого, проверявайте от време на време дали ви е отговорил. Ако вие получите лично съобщение, отговорете на същата страница под въпроса.

Забeлежка: тези лични дискусионни страници не са скрити или тайни, така че каквото пишете, всички останали редактори и потенциално целият интернет може да види. За да разговаряте наистина на четири очи, ползвайте други средства за комуникация, примерно е-поща (с командата Пращане писмо на потребителя от страничната лента).

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Дискусионна страница в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Borislav, 5ko, Gregg, Петко