БГ-Фантастика:Сваляне на БГ-Фантастика

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Условия за разпространение[редактиране]

БГ-Фантастика се разпространява под свободен лиценз - Лиценз за свободна документация на GNU. Части от нея могат да бъдат под други лицензи, всеки от които може да има своите особености - например да забранява комерсиално разпространение, или преработка. Всички лицензи обаче задължително са свободни за некомерсиално разпространение.

Ваше право е да свалите пълното съдържание на БГ-Фантастика, и да го разпространявате и/или използвате, изцяло или частично, за свои цели, в съответствие с горепосочените лицензи. Примери за използване биха могли да бъдат:

 • инсталиране на друг компютър, отделен или в локална мрежа, с цел обучение или използване за справки
 • инсталиране като общодостъпен уебсайт, с цел създаване на алтернативно копие на БГ-Фантастика. (Копието може да бъде забранено или разрешено за отделни приноси, и самостоятелно развитие, по Ваша преценка.)

Ако не сте сигурни дали имате право да разпространявате съдържание на сайта по определен начин, задайте въпроса си на БГ-Фантастика: Разговори.

Съдържанието Ви се предоставя без никакви гаранции за пълнота, вярност, и т.н. БГ-Фантастика не носи никаква отговорност за него, пряка или косвена, и не Ви дължи никакви компенсации за никакви вреди, понесени в каквато и да било връзка с него.

Тези условия се налагат от лицензите, под които се разпространява съдържанието. Това съдържание е защитено от авторските права на респективните негови автори - единственото, което Ви дава право да го използвате по какъвто и да било начин, е съгласието с лицензите му, и условията в тях. Ако не сте съгласни с лицензите и условията им, Вие нямате юридическото право да вземете и използвате съдържанието. С факта на взимането Вие потвърждавате юридическото си съгласие с тези лицензи и условията им.

Ако желаете разпространение под условия, различни от тези на съответните лицензи, Вие трябва да се свържете с авторите или праводържателите на частите, които желате да разпространявате, и да помолите за отделно разрешение (лиценз). Те са единствените, които имат право да лицензират труда си по начин, различен от описания тук. Те са в правото си да поставят финансови и/или каквито и да било други условия, за да ви дадат желания от Вас лиценз.

Възможности за сваляне[редактиране]

По-долу ще намерите пълното съдържание на БГ-Фантастика във вид на XML файлове. Файловете се актуализират веднъж дневно.

Съдържанието се предлага в 2 варианта: пълен и актуален. Актуалният съдържа само текущите версии на страниците в БГ-Фантастика; ако правите копие на БГ-Фантастика, най-вероятно бихте желали него. Пълният вариант съдържа всички ревизии на страници, правени някога за съществуването на БГ-Фантастика.

Файловете се предлагат компресирани по няколко различни начина. (В разкомпресиран вид те могат да бъдат 100 или дори повече пъти по-големи.)

 • bgf_current.xml.bz2 - актуален вариант, компресиран с Bzip2.
 • bgf_full.xml.bz2 - пълен вариант, компресиран с Bzip2.
 • bgf_current.xml.7z - актуален вариант, компресиран със 7-zip.
 • bgf_full.xml.7z - пълен вариант, компресиран със 7-zip.

Тези XML файлове съдържат текстовете на статиите, но не и качените на сайта елементи от тях - например картинките. Те могат да бъдат свалени като .tar.bz2 файл, точно копие на директорията за качване на БГ-Фантастика оттук:

Как да използвате тези файлове[редактиране]

Необходим софтуер[редактиране]

Ако искате да направите от тях свой вариант на БГ-Фантастика, ще ви е необходим съответният софтуер. Това ще рече:

 • MediaWiki 1.10, или по-нова версия, плюс следните разширения:
  • Cite
  • Footnote
  • Inputbox
  • Login
  • LoopFunctions
  • ParserFunctions (extended)
  • StringFunctions
  • Variables

Най-нова версия на MediaWiki, и подробни указания за нея можете да намерите на сайта на софтуера - www.mediawiki.org.

 • Поддържащ софтуер (PHP 5.0 или по-нова версия, и уебсървър, който го интегрира - препоръчваме Apache 2.2 или по-нова версия.)

Могат да бъдат открити съответно на сайтовете www.php.net и www.apache.org

 • База данни, която да съдържа информацията. (При нас използваме, и препоръчваме MySQL - www.mysql.com; имаме информация, че PostgreSQL също се справя успешно; други SQL сървъри вероятно също биха свършили работа.)

Необходими настройки[редактиране]

Освен стандартните настройки, необходими за успешно стартиране на MediaWiki, е нужно да направите и следните промени:

StringFunctions[редактиране]

В това разширение са дефинирани 3 променливи, които ограничават дължината на обработка на стрингове:

 • $wgStringFunctionsLimitSearch
 • $wgStringFunctionsLimitReplace
 • $wgStringFunctionsLimitPad

Ако дължината на обработка на стрингове е неограничена, това би могло да се използва за атака срещу уикито ви (като се напише шаблон, в който те се използват, и след това му се подаде за обработка много дълъг стринг - така е възможно сървърът да бъде претоварен, и работата му да се забави). За съжаление, подразбиращите се стойности са твърде малки, за да са реално полезни в шаблоните на БГ-Фантастика. Налага се да ги промените на ръка във файла StringFunctions.php (при различни инсталации на MediaWiki той може да бъде на различно място). Към момента те са зададени при нас на 200; съвременна машина не би трябвало да се затрудни дори със стойности от порядъка на 500.

Импорт на съдържанието[редактиране]

След като пуснете MediaWiki успешно, трябва да импортирате в него XML файловете, и да поставите качените картинки и пр. Указания за импортиране на XML файловете можете да откриете в описанието на актуалната версия на MediaWiki. Качените елементи просто се разархивират в поддиректория uploads на сайта.

Ако имате въпроси, заповядайте на БГ-Фантастика:Разговори.

Екипът на БГ-Фантастика ви желае успех! :-)