Бариерата

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Бариерата
Автор(и): Павел Вежинов
Първо издание: 1976 г.
Жанр(ове): научна фантастика, психологическа фантастика
Изкуство: литература
Вид: повест
Бележки: Едно от основните произведения на Павел Вежинов.
За филма със същото име вижте Бариерата (филм).

„Бариерата“ e фантастична повест от писателя Павел Вежинов.

Описание[редактиране]

Повестта е едно от най-известните произведения на Павел Вежинов. Публикуването й през 1976 г. предизвиква бурни дискусии. Произведението е може би най-добрият пример за психологическа фантастика в българската литература.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Композиторът Манев, определящ себе си като „здравомислещ човек“, среща необикновеното момиче Доротея и я приютява за една вечер в дома си. Доротея се оказва душевно болна и посещение на Манев в психиатрията, където тя се лекува, му разкрива причината за това: вярата на момичето, че може да лети. Тя е способна да преминава отвъд „бариерата“ - да напуска реалния свят и да навлиза в света на фантазиите и мечтите, да оставя рационалното и да се движи из мистичното и необяснимото. Връзката на Манев и Доротея бързо прераства в любов и в един момент на пълно доверие помежду им двамата политат. „Летенето“ разтърсва Манев, който, в опит да събере отново разума си, напуска Доротея за известно време и отива в провинцията. Една сутрин момичето е намерено мъртво, паднало от високо на огромно разстояние от блока, в който живее Манев.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Значимост[редактиране]

„Бариерата“ е включена в Канонът: Българската литература от 1878 до 1988 г. - списък с произведенията, изучавани в специалност Българска филология. Повестта е филмирана през 1979 г. от режисьора Христо Христов. През 2007 г. руското студио „Рок“ планира филмирането на нова версия с режисьор Михаил Пандурски.

Публикации[редактиране]

Съвместни издания[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]