Димитър Янков

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Димитър Янков
художник
Jankov.jpg

Биографични данни:
Роден на: 1947 г.
Роден в: Разград

Художник:
Жанр(ове): научна фантастика
Теми: Космосът
Области на изява: оформление на издания, самостоятелни рисунки

Димитър Янков е един от най-изявените български художници, работещи в областта на научно-фантастичния жанр.

Биография[редактиране]

Роден е през 1947 г. в Разград. Завършва средно специално образование и работи като строителен техник в родния си град. Но още през гимназиалните си години проявява любознателност към звездите и Вселената и с помощта на един звезден атлас започва да си представя тяхната структура, цветове, внушение. Така се заражда и желанието му да нарисува своите внушения. Важен импулс за тази му дейност е срещата с творчеството на Стефан Лефтеров, когато по една случайност Димитър Янков прочита плакат за първата изложба на варненския художник. Янков се запознава с Лефтеров лично и му споделя, че вече сам той работи в обща на двамата насока. Фактически те двамата са истинските доайени на фантастичната живопис, развила се паралелно на зараждането дейността на клубовете по фантастика и прогностика у нас.

Стил и особености[редактиране]

Живописта на Димитър Янков е предимно в посока на фантастичния пейзаж и сложната технология сред космическото пространство. Художникът търси образа на непознатото чрез внушението за едно разумно пространство, което дирижира хармонията на Вселената. Чудесен колорист, Янков постига сложни цветови решения, привлечен от красотата на светлината. Висока оценка на творчеството му е давана лично от космонавта Леонов, също художник в областта на фантастичната живопис. Двамата в продължение на няколко часа са имали възможност да споделят своите творчески виждания и опит.

Произведения[редактиране]

Рисува научнофантастични картини от 1967 г. Предпочитанията му са към космическия пейзаж. Негови творби са публикувани в редица издания в СССР, Полша, Унгария, Югославия, ФРГ, САЩ, Япония. Участва в изложбите, съпътстващи „Еврокон“-ите в Полша (1976 г.) и Югославия (1986 г.). Има 4 самостоятелни изложби у нас и две в чужбина: Чехословакия (1985 г.) и Унгария (1988 г.)

Димитър Янков говори на изложбата на Стефан Лефтеров през 2010 г.

Награди[редактиране]

Творби[редактиране]

Външни връзки[редактиране]