Запали свещ на дявола

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Запали свещ на дявола
Автор(и): Янчо Чолаков
Първо издание: 2009 г.
Жанр(ове): фолкпънк
Изкуство: литература
Вид: роман
Бележки: първа награда за фантастичен роман за 2004 г., присъдена от издателство „Аргус“.


Гръб на корица[редактиране]

Старите времена се връщат бавно, но сигурно. Какво е сполетяло малката държавица България в началото на новото хилядолетие? Черно море се е превърнало в огромен нефтен разлив. Странни личности шофират возила, които се задействат с необичайни горива. По пътищата върлуват банди от магистрални кукери. Дете Големеше се придвижва някъде на изток по остатъците от експериментална магистрала, около която времето проявява чудновати капризи. Подире му Секула детенце води дружина, с чиято помощ трябва да си отмъсти на враговете и да спаси братчето си от надвисналата опасност. Часът на финалната схватка наближава неумолимо, озвучен от китарния звън на песента за „един нескопосник в джунглата“.

В този трагикомичен роман на Янчо Чолаков героичната епоха е възкръснала, но, уви юнашкият фолклор никога вече няма да бъде същият...

Сюжет

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

Роман „по пътя”, представляващ безкраен фарт, динамичен кадър, при който действието се завърта и лавира около един герой, но никъде не го изоставя и никъде не прекъсва, за да начене някакъв нов епизод. И така – цели 340 страници. На финала героят загива, но пък се събужда неговият Аз, за да отрече правото на жестоката реалност да съществува, което Аз-ът и извършва, само с един невинен на пръв поглед жест – като драсва клечка кибрит и изгаря въпросната реалност, при това съвсем несимволично. Странното глаголно време още отначало ни издава, че по всяка вероятност разказвачът е мъртъв, но вместо да дистанцира читателя, както е прието в литературната теория, фабулата набира енергия и събужда съчувствие към неговата участ и желание на финала нещо непременно да се промени. Същевременно ни сближава и с приказка, доколкото повествователната тъкан изобилства от фолклорни елементи и в основата на сюжета лежи историята за юнака, що бозал 25 години, макар и силно видоизменена.

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]

Отразяване в пресата[редактиране]