Клуб Приятели на бъдещето

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Клуб
Клуб „Приятели на бъдещето“

Координати: Градски комитет на ДКМС, улица „Гурко“ 1, София, България
Основатели: Христо Гешанов
Основаване: 10 април 1962 г.
Закриване: 1966 г.
Бележки: това е първият български клуб на любителите на фантастиката.

През 1962 г. към Градския комитет на ДКМС – София, е учреден клубът „Приятели на бъдещето“ от лектора Христо Гешанов. По думите на основателя това е „едно просветно средище, където млади хора имаха възможност да слушат лекции, да обменят мисли, да дискутират по широк кръг от проблеми: например „Бъдещето на космонавтиката“, „Животът и разумът във Вселената“, „Фантастологията като наука“, „Можеш ли да станеш по-умен“...“.

Веднъж в седмицата се събират около 30 души: ученици, студенти, млади научни работници и хора от материалното производство. Там за пръв път Христо Гешанов изнася лекции, които по-късно стават основата на неговия курс „Самоизграждане на творческата личност“, четен в клуб „Иван Ефремов“.

„Приятели на бъдещето“ съществува до 1966 г.

Двама от учениците – Бойко Бойков и Христо Буцев, създават подобен клуб във Френската гимназия в София и дори издават няколко броя от НФ вестник.

По-късно Бойков става зам. главен редактор на в-к „Земеделско знаме“, а Буцев и днес е в ръководството на в-к „Култура“. Друг член на „Приятели на бъдещето” е отдавна известният хирург Огнян Бранков – професор, доктор на медицинските науки и национален консултант.

Публикации за клуба[редактиране]

Външни връзки[редактиране]