Космосът да ти е на помощ, Александър

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Космосът да ти е на помощ, Александър
Автор(и): Иван Мариновски
Първо издание: 1990 г.
Жанр(ове): приключенска фантастика, научна фантастика, космическа фантастика
Изкуство: литература
Вид: роман

„Космосът да ти е на помощ, Александър“ е фантастичен роман от Иван Мариновски.

История на написването[редактиране]

Преди да напише този роман, Иван Мариновски е познат като автор на хумористичния фантастичен роман Руфо червенокосия, на фантастичния сборник Тотемът на поетите и на историческия роман „Пладне за света насташа“.

„Космосът да ти е на помощ, Александър“ е един от най-динамичните и наситени български фантастично-приключенски романи. Неговите достойнства обещаваха добро продължение. Но както често се случва, съдбата има други планове и през 1997 г. Иван Мариновски без време напуска този свят.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Действието в романа основно се развива на нашата планета Земя и на планетата Фелания, чийто свят, създаден в духа на тоталитарните дистопии (или антиутопии, ако предпочитате), е достатъчно близък до света, в който доскоро живеехме, за да предизвиква асоциации със земните ситуации и отношения, като в същото време е доста „учуднен“, за да предизвиква лесни алегории. В този роман Иван Мариновски ни показва няколко впечатляващи жанрови изобретения, най-смелото от които е „преднощта“. Това според главния герой, Александър, е „съноподобен дисоциативен транс“, докато бунтовникът Адито от Фелания твърди, че „това е картеч от реклами, изстреляни в съзнанието на всички феланци, това са стотици темповизионни програми, забивани насила в съзнанието ни и искаме или не искаме, ги гледаме, подчиняваме им се, те връхлитат с такъв интензитет, че изпадаме в безчувствие като при хипнотичен сеанс...“ (интересно -- дали някога са се срещали Иван Попов и Иван Мариновски?).

Другото жанрово изобретение в романа са памфлетите. Техните автори са врагове на бандитско-тоталитарния режим на Фелания, които се подиграват със „справедливостта“ на управляващите и създават условия за възникване на бунтове срещу нея.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]