Марин Трошанов

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Марин Трошанов
Писател
Марин Трошанов.jpg
Професия: Мениджмънт в IT сферата
Националност: Българин

Координати:
Адрес: София
Личен сайт: http://troshanov.wordpress.com/

Биографични данни:
Роден на: 24 май 1984 г.
Роден в: Бургас

Марин Трошанов е автор на фантастични произведения.

Биография[редактиране]

Марин Трошанов е роден на 24 май 1984 г. в град Бургас, където завършва Английска Езикова Гимназия „Гео Милев“. През 2009 г. защитава магистратура по Международни отношения в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

В момента ръководи хора, ресурси и проекти в голяма IT компания. През 2015-а стига до финала на конкурса за млади мениджъри и предприемачи на България – Next Generation Leaders, а по-късно същата година записва магистърска програма по бизнес администрация към Университета в Шефилд, завършена с пълно отличие и предложение за преподавателска дейност.

Като блогър, писател и сценарист на свободна практика работи върху различни фантастични и публицистични произведения. Заедно с Евгени Пройков и художника Петър Станимиров създава комикса „Дамга“, който в упорита надпревара с 286 претендента от 29 държави печели наградата за най-добър традиционен комикс на международния фестивал в Белград през 2012-а година.

През ноември 2016-а издава първия си самостоятелен роман – "ЛАМЯ ЕООД" – мрачна фантастична приказка, чието действие се развива в съвременна България. Корицата е дело на Петър Станимиров, а илюстрациите на варненския художник Веселин Чакъров. Книгата е начало на трилогия, продължена с "ЛАМЯ ЕООД 2 - Освобождение" през май 2017-а и завършена две години по-късно с "ЛАМЯ ЕООД 3 - Сблъсък".

Марин е най-предпочитаният автор в престижната инициатива на "Аз Чета" - "Писател назаем" като в рамките на една учебна година посещава училища във всички краища на България.

Заедно с художника Петър Станимиров и сценариста Антон Стайков създава поредицата от детски книжки за Робота Чапек и неговите пътешествия в Космоса. Те съчетават проза, илюстрация и комикс по иновативен за българския пазар начин. Първата от тях "Роботът Чапек на планетата с трите слънца" (май 2019 г.) - е последвана от "Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката" (октомври, 2019 г.) и "Роботът Чапек и лабиринта на сърдитото лигаво чудовище" (март, 2020 г.) Малко по-късно поредицата започва да се издава в Украйна.

През 2021 г. в партньорство с ИК "Сиела" излиза юношеският роман на Марин: "Еми и Крадецът на сенки", богато илюстрован от талантливата художничка Ралица Мануилова.

Марин е носител на престижната награда на НДК, Националния център за книгата и литературен клуб "Перото" в категория "детска литература" (2019 г.) и на националната награда "Константин Константинов" в категория "автор" (2020 г.)

Марин е достъпен във Facebook и на ваше разположение за всякакви въпроси свързани с книгите му.

Произведения[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]
Участие в съвместни издания[редактиране]
Публикации в периодика[редактиране]

Публицистика[редактиране]