Мене ме, мамо, змей люби

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Мене ме, мамо, змей люби
Създаден през: 1946 г.
Създаден в: България
По: едноименната танцова миниатюра на Мария Димова
Времетраене: 65 мин.; ч/б

Студия: „Багра филм“
Сценарист: Васил Бакърджиев
Режисьор: Васил Бакърджиев
Оператор: Васил Бакърджиев
Композитор: Георги Антонов
Актьори: Зара Василиева, Константин Георгиев, Евгения Козарева, Люба Джелеханова, Любомир Ангелов, Истилиян Кръстев, Мара Кръстева, Методи Станоев

„Мене ме, мамо, змей люби“ е фантастичен филм, създаден през 1946 г. Създаден е по едноименната танцова миниатюра на Мария Димова от 1942 г.

Забележка: През 1944 г. Недялко Месечков написва драмата „Мене ме, мамо, змей либи“ (поставена и издадена през 1946 г.), която няма нищо общо с филма.

Създатели[редактиране]

Екип[редактиране]

Актьори[редактиране]

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Свободна разработка на легенда и народна песен. Като че ли единственото заслужаващо внимание тук е честото споменаване на Змея, който щял да отведе Гергана в друг свят.

Гергана и Ройдю се обичат и си дават клетва за вярност. Но тя е обречена на Змея. Бащата на момичето - чорбаджи Цанко, не е склонен да даде дъщеря си на овчаря. Гергана и Ройдю се надиграват на селски празник и според облога тя трябва да му пристане. Макар и заключена, тя успява да избяга и през снега, преследвана от вълци, се добира до планинската кошара, където е любимият й. Но е измъчвана от мисълта за Змея и често изпада в унес. Това води до конфликт и тя си тръгва.

Идва пролетта. Ройдю се завръща, вика любимата си за празника, но е прогонен от баща й. Сама в стаята, Гергана чува гласа на Змея, който я вика.

На сутринта Цанко обвинява Ройдю, че е отвлякъл дъщеря му. А младежът е обиден и тръгва да търси Змея, за да отнеме със сила годеницата си. След дълго скитане из гората намира Гергана, която плаче, но щастлива пада в обятията му.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 


Герои, места и термини[редактиране]

Герои[редактиране]

Любопитно[редактиране]

Бюджетът на филма е 2 259 639 лв.