Нансен Бехар

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Нансен Бехар
критик

Нансен Бехар е професор по международни икономически отношения, доктор на икономическите науки, и автор на критични статии в областта на фантастиката.

Биография[редактиране]

Ръководител катедра „Икономика“ в СУ, директор на Института за социални и политически анализи - София. Член на Европейския икономически и социален комитет. Зам.- председател на Президиума на Висшата атестационна комисия. Независим депутат в 38-то Народно събрание и зам. председател на Комисията за национална сигурност, член на Парламентарната делегация в Европейския парламент. Член е още на Пьогушкото движение на учените, основано от Айнщайн и Ръсел, както и на 5 международни асоциации по политически науки и 4 международни редколегии.

Автор е на 7 монографии по проблемите на икономиката и икономическите теории и на националната сигурност, има 150 публикации в чужбина.

Приноси към фантастиката[редактиране]

Нансен Бехар изигра голяма роля при учредяването на клуб „Иван Ефремов“. През 1974 г. като председател на „Клуба на младия научен работник от обществените науки“, той заедно с к.ф.н. Тодор Петев подкрепи инициативната група създаваща клуба и ги приюти като „Секция по прогностика и фантастика“. Година по-късно отново подкрепи отделянето на „секцията“ като самостоятелен клуб. През цялото време той служи като щит за маледжките инициативи пред партийния апарат, и не веднъж е поемал вината за смели изказвания на инициаторите, по-специално на Атанас П. Славов. С негова помощ и активно участие е проведена първата в България „Научно-приложна конференция по прогностика“ Член на Обществения редакционен съвет на списание „ФЕП“ през 19881990 г.

Произведения[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Статии[редактиране]

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Публикации в периодика[редактиране]