Ненко Сейменлийски

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Ненко Сейменлийски
фен, лидер
Nenko2.jpg
Професия: журналист

Биографични данни:
Роден на: 4 февруари 1947 г.
Починал на: 1992 г.
Починал в: София

Фен:
Клуб(ове): Фантастика и футурология“,
Иван Ефремов

Бeлежки:
клубът „Фантастика и футурология“ е всъщност третата формация от този род в София - след клубовете „Приятели на бъдещето“ (1962) и „Златното перо“ (1969)

Ненко Сейменлийски е фен на фантастиката.

Биография[редактиране]

Роден е през 1947 г. По образование е икономист. Работил като журналист международник. Няколко години е кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Лондон.

След кончината му неговата съпруга Констанца Сейменлийска дарява библиотеката му от фантастика на английски език на клуб „Иван Ефремов“. Уви, от много години тази библиотека е недостъпна за ползване, тъй като по-късно попада в офис извън клубното помещение.

Принос към фантастиката[редактиране]

Заедно с Тодор Ялъмов основава клуб „Фантастика и футурология“ при СУ „Климент Охридски“. Един от основателите на клуб „Иван Ефремов“ и негов пръв председател. Трудно може да се опише приносът му към социализирането на клубното движение пред партийния диктат, автор е на всички основни документи, които направиха движението на клубовете по фантастика, евристика и прогностика възможно. С основни заслуги в създаването на сп. „ФЕП“ и негов първи зам. главен редактор.

Публикации[редактиране]