Нощният град

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Нощният град
Автор(и): Иван Димитров
Първо издание: 2002 г.
Жанр(ове): научна фантастика
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Нощният град“ е фантастичен разказ от Иван Димитров.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Град, издигащ се сред вечна тъмнина. От Мрака го дели външна стена; центърът му, където живеят богатите, е ограден с друга стена от предградията — гето, където животът е мизерен, престъпността — висока, а тайнствена зараза непрекъснато взема нови жертви.

Авторът е преуспял писател, жител на Центъра. Една нощ при него в колата му, неизвестно как, успява да влезе млада жена. Бяга от „живаците“ — агенти на Господарите, способни да променят образа и формата си, убиващи заразените и бунтовниците, а най-често — за удоволствие. Въпреки страха си писателят я приютява в дома си.

Прекарват нощта заедно, а на сутринта писателят я открива мъртва до себе си. Разбира, че е била убита от агент и че агентът е стрелял два пъти и в него, но въпреки това е жив и му няма нищо… В следващия момент домът му рухва, той едва успява да изскочи… и попада в гетото. С него обаче се е случила промяна. Тялото му се е превърнало в „живак“, като агентите, и е придобил техните възможности, но личността му си е старата. Той решава да поеме отговорността за случващото се и за хората около себе си, да разказва и твори като оръжие срещу мрака.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]