Пламен Аврамов

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Пламен Аврамов
Plamen portret.jpg

Координати:
Личен сайт: Представяне на сайта на клуб „Иван Ефремов“

Биографични данни:
Роден на: 1951 г.
Роден в: София

Фен:
Клуб(ове): Иван Ефремов

Пламен Кръстев Аврамов е български художник. Роден в София през 1951 г. Завършва ВИИ „Н. Павлович“, специалност „графика и илюстрация“.

Един от учредителите на клуб „Иван Ефремов“. Твори предимно в направлението на фантастико-философската живопис.

Създател и на емблемите на клуб „Иван Ефремов“, на издателство „Орфия“, на сп. Orphia, на издателство „Аргус“, коричната концепция на поредица „Нова българска фантастика“.

Художник в списание „ФЕП“, списание ORPHIA, сборника „Модели-1“.

Награди[редактиране]

Приноси към фантастиката[редактиране]

Пламен Аврамов е първият организатoр на клубни и междуклубни прояви в областта на изобразителното изкуство, ръководител е на секцията „Фантастично изабразително изкуство“ към Клуба за фантастика и прогностика „Иван Ефремов“ за периода от основаването на клуба до началото на 80-те години. По негова инициатива и с неговата енергия са организирани първите изложби на фантастично изкуство у нас в София и експозицията на Първия фестивал на научната фантастика в Пловдив. По-късно той се изявява и като оформител на изданията, които възникват с усилията на членове от Клуб „Иван Ефремов“, в които показва оригинално мислене и въвежда смели полиграфически решения, представя илюстративния материал в смели визии, понякога го трансформира чрез актуални полиграфически методи. Такъв е случаят със списание ORPHIA, чието художествено оформление няма аналог в българския печат дотогава.

В края на 80-те години в областта на фантастиката се създават условия за издателска дейност. Пламен Аврамов се явява художникът и художник-оформителят, който поема отговорността за естетическия и идейния вид на тези издания. Добре познаващ този вид дейност, художникът адаптира шрифтове, създава графични модели и представя илюстрацията и визуалния материал в изключително активна роля. Това особено удачно се вижда в осъщественото издание на списание ORPHIA (първото списание в дайджест съдържание и оригинален джобен формат, създадено в България).

В ранния период на дейността на клубовете по фантастика и прогностика Пламен Аврамов се изявява като художник на картини с философско съдържание, инспирирани от текстове на Ефремов („Атинянката Таис“, „Лебедът на Разума“) и композиции, в които поставя проблеми от екологичното и космическото битие на човека, за съдържанието на времето и смисъла на човешкия живот („Екосфера“, „Дървото на мисълта“, корицата на брой 1 на списание „ФЕП“). Тези картини се превръщат в жалони за ниво и качество в родното фантастично изобразително изкуство за първите клубни фенове и играят позитивна роля в завоюваненето на популярност и позиции от самото движение. Руският писател Генадий Прашкевич вижда в творчеството му „възникващата в съзнанието мисъл за единствеността на нашия свят, за пряката зависимост на всичко живо в него“.

Любен Дилов връчва на Пламен Аврамов „Гревитон“ в категорията „художник“

Външни връзки[редактиране]