Атентатът

От БГ-Фантастика
(пренасочване от Покушение)
Направо към: навигация, търсене
Атентатът
Автор(и): Йоан Владимир
Първо издание: 2006 г.
Жанр(ове): фентъзи
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Атентатът“ е фентъзи разказ от Йоан Владимир.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

За Евтимий, патриарх Търновски, смъртта заради отказа да приеме исляма не е краят. В продължение на хиляда години след нея той работи като библиотекар в Търновското канско книгохранилище. Ако и да има човешко тяло, вече е не от плът и кръв, а духовно създание, подобно на други християнски светци. Сред много други видове духовни създания - самодиви, витеци... В един свят, управляван и поддържан от могъщи и мъдри създания - змейовете.

Животът под властта на змейовете е спокоен и охолен, но Евтимий продължава да вярва в християнството. И да го проповядва дори на търновската майка на змейовете, тяхната царица, Кан Шар. И в същото време помага да бъде организиран атентат срещу нея, да бъде нападната и убита от свети Георги и други християнски светци, които да преодолеят охраната й от змейове и витеци.

Атентатът успява само отчасти - Кан Шар е осакатена, с изгорени криле, но жива. И вината е на Евтимий - в ключовия момент на него се е паднало да я посече, но сърце не му е дало... Тя не му се сърди, че е помогнал да бъде нападната, и това го спасява - копоите й само го заточват в оцелелия през змейската власт Бачковски манастир. И с презрение подминават старицата, която той е подслонил. Която го има за син, както има всекиго, и не му се сърди за провала - „и тя е майчица“. И която броди сред хората, за да им дава опора и утеха, и носи вързопче спомени за своя син, загинал на римския кръст.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]

На английски език[редактиране]

В периодика[редактиране]

На руски език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]