Приятел

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Приятел
Автор(и): Атанас Петков Славов
Първо издание: 1976 г.
Жанр(ове): научна фантастика
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Приятел“ е разказ на Атанас П. Славов, публикуван във в. „Орбита“.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Това е историята на двама приятели от детинство, които заедно са станали курсанти в астрошколата, и завършили, заедно са дежурни в една от изследователските станции на Луната. Пропуснат от защитните системи метеорит разкъсва купола и въдухът почти мигновено изтича. В този момент единият от двамата млади астронавти е тествал някои системи на скафандъра си и се оказва спасен. В другото помещение, където се е намирал приятелят му, входът е залостен.

Тогава спасеният чува в радиослушалките си гласа на своя приятел, който му казва, че е жив. А спасеният е затиснат от тежки предмети и не може да се измъкне. Тогава радиогласът започва да му разказва как зад гърба му е прелъстил любимата му жена и какво е правил с нея. Озверелият астронавт намира нечовешки сили у себе си и се измъква. Блъска вратата и застива от изумление: Неговият приятел е мъртъв - замразен от вакуума, той лежи със сложен върху главата мнемошлем. Бил е включен в мнемоничния неврокомпютър и в момента на кристализирането на мозъка личността му се е записала в компютъра.

С прощални думи той обяснява, че цялата тази чудовищна история с изневярата я е измислил само за да активира силите на яростта у своя приятел и той да успее да се изтръгне от затрупването. И че той завинаги си остава негов верен Приятел.  

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 


Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Издания в периодика[редактиране]