Симо Лазаров

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Симо Лазаров
композитор
Lazarov Simo-Graviton 1996.jpg
Симо Лазаров с наградата Гравитон. 1996 г.

Фен:
Клуб(ове): Иван Ефремов

Музикант:
Жанр(ове): научна фантастика
Стил(ове): електронна музика, компютърна музика

Симо Лазаров е композитор и изпълнител на компютърна музика.

Биография[редактиране]

Симо Лазаров е композитор, изпълнител и пропагандатор на българската електронна и компютърна музика. Основава първото Електронно музикално студио в страната – в Радио София през 1974 г. Специализира електронна музика в няколко европейски студия и в IRCAM (Париж).

От 1977 г. е преподавател по звукоинженерство и електронна музика в София – в Музикалната Академия и в Техническия университет. По късно преподава в Софийския университет, а от 1999 г. е доцент в Нов български университет. Защищава и докторат на тема в областта на компютърната музика.

Симо Лазаров е участвал в множество фестивали за електронна и компютърна музика в Италия, Германия, Финландия, Израел, Съединените щати, Япония, Швеция, Русия, Чешката република, Словакия и др.

Неговото професионално развитие и музикално творчество се отнася към три взаимно допълващи се сфери. Това са: писането на музикални произведения, филмова музика, електронна и компютърна музика и концертната дейност. Той е реализирал повече от 1300 концерта. Организира и грандиозни концерти на открито, в които осъществява синтез на изкуствата.

Симо Лазаров заедно с Хауърд Уиршъп, сдружението за авангардни идеи KYMA - Атланта, САЩ и Synthi AVB - Тел Авив, Израел, създава през 2000 г. форума-фестивал „Светът на компютърната музика“ с идеята за периодични световни срещи на съмишленици - предимно композитори на електроакустична музика.

Издал е няколко компактдиска, в които са включени и произведения на сина му Валентин Лазаров, който преподава компютърна музика в Тел Авив.

Награди[редактиране]

  • 1995 г. – Номиниран е за музикант на годината в България
  • 1996 г.Награда „Гравитон“ за принос към българската фантастична музика
  • ???? г. - Получавал отличия на няколкото основни Европейски фестивали на компютърната музика: в Варезе, Хелзинки, Братислава и Линц, както и фестивалите в Токио, Оксфорд и Кеймбридж.

Външни източници[редактиране]

  • Представяне в сайта на XII Международен фестивал за електроакустична музика