Сиянието на реката

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Сиянието на реката
Автор(и): Атанас Петков Славов, Георги Арнаудов
Първо издание: 1981 г.
Жанр(ове): сайънс фентъзи, философска фантастика
Изкуство: литература
Вид: новела

„Сиянието на реката“ e сайънс фентъзи новела от Атанас П. Славов и Георги Арнаудов.

Wrihers of the F.jpg

През 2011 г. новелата е преведена на английски за конкурса „Писатели на бъдещето“ в САЩ, откъдето получава сертификат „Honorable mention“:

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Самотен воин пътешества по непозната планета, която явно не е Земята. Той е по следите на древно предание за някаква „Река, свързваща световете и времената“. Когато намира древната постройка, наречена „Изворът на Реката“, там пристига и великият скулптор Егранах. От разговора им става ясно, че всеки е вървял по свой път - воинът е вземал участие в бунтове срещу властта, пребиван е и на косъм се е измъквал, докато скулпторът е бил приеман в дворците на същите монарси и дори е виждал публичните наказания на бунтаря. Но Егранах е напреднал в прочитането на „Кристалната книга“ и знае, че тази нощ Реката ще потече отново и ще свърже техния свят с всички останали.

Паралелно чрез писмо от един монарх до друг разбираме какво е създало Реката. Преди хилядолетия е имало посещение на пришълци, които само са наблюдавали. Но когато местният крал на деинорите, като всеки феодал, организира нападение над кацналия звездолет, гостите отвръщат с удар от най-неочакван характер - тяхното „оръжие“ не разрушава, а съгражда. Всички нападатели са живи, но дълбоко разколебани в това, което са считали за правилно. Скоро целият народ на деинорите започва се изменя, докато няколко поколения по-късно става космическа цивилизация. От него е останал древният артефакт - Реката, която периодично пропуска тези, които са успели да разберат мъдростите на „Кристалната книга“.

Тук нашите герои са раздвоени - Егранах е готов без колебание да отплува по Реката, докато воинът Ден Сир си задава въпроса как да остави целия свой свят потопен в праисторическо невежество и жестокост. Сблъсъкът е неизбежен - кой как ще постъпи?

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 


Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Издания в сборници[редактиране]

На английски език[редактиране]

  • 2006 г. -„The Glow of the River“ („Сиянието на реката“) - списание [Phantazm], Х. 2006 (Превод: Калин Ненов)
  • 2010 г. - „The Glow of the River“ („Сиянието на реката“) - ел. списание Marginal Boundaries, бр. 1 (Превод: Калин Ненов)