Странник

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Странник
Автор(и): Александър Марамски
Първо издание: 2011 г.
Жанр(ове): научна фантастика, киберпънк
Изкуство: литература
Вид: роман


Романа „Странник“ е на писателя Александър Марамски.

Съдържание[редактиране]

Книгата „Странник" е едно пътешествие през виртуалния и реалния свят. Главният герой, е компютърна програма, служеща на виртуалния Кибер център, внезапно осъзнава, че всъщност е плененото съзнание на човек, който в миналото се е опитвал да предотврати планове на господаря на центъра спрямо човешката цивилизация. Той успява да си възвърне човешката същност, но разбира, че сдобиването с човешко тяло е само етап от възвръщането на човечността.

По време на своето пътешествие в реалния свят, той разбира, че няма нищо по-силно от човешкия разум и от волята на човека за победа, а едно от най-силните оръжия на човешкия род е неговата приспособимост и непредсказуемост. Той постига, че именно човешкото в него, онези толкова сложни и непредсказуеми биохимични процеси, които протичат в органичния мозък на човека ще му дадат и отговора как да спаси човечеството. За да го открие, обаче, той трябва да извърви труден и опасен път, съпроводен с множество сблъсъци със слугите на Централното съзнание - киборгите в реалния свят. Също така и с грозната истина за краха на човешката цивилизация.

Единственият начин да победи злото още в самия негов зародиш е да се върне във виртуалния свят - Виртум и там, в едно последно сражение, да унищожи веднъж и завинаги Централното съзнание.

Публикации[редактиране]