Цугцванг

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Цугцванг
Автор(и): Светлозар Янков
Първо издание: 2002 г.
Жанр(ове): научна фантастика
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Цугцванг“ е научнофантастичен разказ от Светлозар Янков.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Земна колония е разположена, заедно с колониите на разумни същества от други светове, на свят, който разполага със силна магия. Разделеното на секти местно население я използва и разчита на нея. А понякога търси в магическите си ритуали помощ и от земяните - единствените достатъчно изостанали от пришълците, за да се срещат сред тях индивиди с магически способности.

Земяните пък имат своя цел - технологиите за междузвездни пътешествия на извънземните. Изследовател, вероятно разузнавач, е потеглил на опасно пътешествие през пустиня на този свят, за да срещне секта местни. Той ще им осигури, при пълна тайна, помощ в магически ритуал, те на него - запазената глава на извънземен пилот. Некромант после лесно ще извлече от нея информацията за нужните на земяните технологии... И двете страни знаят, че другата им крои номер, но всеки прави каквото може.

След участието в ритуала изследователят е телетранспортиран заедно с главата на пилота... в двора на посолството на съответните извънземни. Процедурата оттам нататък е неизбежна - той ще им предаде главата в знак на добра воля, те ще се уверят, че от нея не е вадена информация за технологии... Но вече ще бъдат по-отстъпчиви на преговорите със земните представители и цената на технологиите или корабите под наем ще е по-ниска.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]