Ивайло Рунев

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Ивайло Рунев
Фен и библиограф
Ивайло Рунев 1988-2.jpg
Ивайло Рунев. 1988 г.
Професия: химик
Националност: българин

Биографични данни:
Роден на: 24 юли 1943 г.
Роден в: София
Починал на: 12 февруари 1994 г.
Починал в: София
Починал от: рак

Писател:
Псевдоним(и): Рене Вален, Ивайло Христов
Жанр(ове): научна фантастика

Издател:
Издателство: Орфия

Фен:
Клуб(ове): Иван Ефремов

Ивайло Христов Рунев е фен, автор на разкази, редактор и съставител в областта на фантастиката. Използва и псевдонима Рене Вален, а понякога се подписва и като Ивайло Христов.

Биография

Роден е през 1943 г. в София. Инженер-химик по професия. Дълги години - завеждащ лаборатория в Институт по индустриална химия. Има няколко патента.

Поканен бе в клуба „Иван Ефремов“ след отговора на анкета, в който поразяваше с дълбочината на разбирането на фантастиката. Един от най-големите фенове и притежател на една от най-големите лични библиотеки с фантастика в България.

Сътрудник и съставител на много книги, издадени от издателствата „Орфия“, „Бева прес“, „Ролис“. Фен-енциклопедист №1 на България. Председател на клуб „Иван Ефремов“ от 1978 до кончината си през 1994 г. Взел е активно участие в работата на международния фендъм на Евроконите в Познан, Любляна, Будапеща, а също и на Соцкона в Коблево. Заместник-главен редактор на сп. ORPHIA. Президент на издателство „Орфия“ през 1990 г. През 1995 г. на Еврокона в Тимишоара посмъртно е получил званието „фен №1“.

Приноси към фантастиката

Автор на първата в България библиография на фантастична литература, „Библиография на фантастичната литература, издавана в България в периода 1866 - 1987 година“.

  • Първа част - съдържа описанието на 423 книги, без статии

Забележка: известно е, че И. Рунев е завършил и втората част, но следите ѝ се губят. Ако някой я има дори и в чернови вариант, молим да я предостави на БГ-Фантастика.

Произведения

Фантастика

Публицистика

Публикации

На български език

Фантастика

Участие в съвместни издания
Статии в периодика

Отзиви за него

Преводи

  • „Пътешествието на Хиеро“ - Стърлинг Лание

Външни връзки