Разлика между версии на „Тодор Ялъмов“

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
м (Добавен линк)
м (Външни връзки: -променен линк)
Ред 124: Ред 124:
  
 
== Външни връзки ==
 
== Външни връзки ==
[http://agnibg.net - Тодор Ялъмов - БГ-Рьорих]
+
[http://agnibg.net - Тодор Ялъмов]
  
  

Версия от 14:18, 29 май 2009

Тодор Ялъмов
фен и критик
YALAMOV T - SF 1995.jpg
Тодор Ялъмов в Клуба „Иван Ефремов“. 1995 г.
Професия: химик и пътешественик

Координати:
Личен сайт: http://www.roerich-bg.org/

Биографични данни:
Роден на: 20 август 1944 г.
Роден в: Москва, Русия

Фен:
Клуб(ове): „Иван Ефремов“,
„Приятели на Рьорих“,
„Фантастика и футурология“

Тодор Ялъмов е фен и критик в областта на фантастиката.

Един от основателите на софийския клуб на любителите на фантастиката „Иван Ефремов“.

Биография

Роден на 20 август 1944 г. в Москва. Завършва СУ,Кл. Охридски“ специалност химия – производствен профил и дипломна работа по квантова химия през 1972 г. Работи по специалността в различни лаборатории и Институти до 1991 г.

Клубна дейност

По време на следването в СУ през 1970-1972 г. организира заедно с Тодор Доков и Ненко Сейменлийски дискусионен клуб „Фантастика и футурология“, иницииран от срещата с Атанас П. Славов. Един от основателите на Клуба за фантастика и прогностика „Иван Ефремов“ през 1974 г. Участва с разработки на повечето НФ конференции и конове, дългогодишен фотограф на клуба с богат фото и слайд архив (1970-2002 г.) и видеоархив (2002 – 2007 г.) от дейността на фен движението в България. До 1990 г. е лектор в Дружество за разпространение на знания „Георги Кирков” (с теми „Извънземни цивилизации”, „Самоизграждане на творческата личност” и др. инициирани от дискусии в Клуба), а след 1996 г. обикаля страната с НФ изложби, с картини на Николай Рьорих и цикъл лекции „Жива Етика”, научни и езотерични открития, „Български и руски космисти” и др.

Увлича се от фотография, участва в редица изследователски експедиции в планината Алтай, по Индия, Ю. Корея, Русия (основно района на Волжка България) и др., организирани от Клуб „Приятели на Рьорих“ и Института за древни цивилизации.

През 19951999 г. е председател на Българско сдружение „Рьорих“, а от 1999 г. до сега на Националния Клуб „Приятели на Рьорих“.

От 2005 г. е зам-председател на Националния граждански инициативен комитет „Петър Димков” и активно участва в празненствата по случай 120-та годишнина на П. Димков.

От 2000 г. се включва в работата на Института за древни цивилизации, където участва в повечето семинари, проекти и програми, има публикации за културата на древните българи, за приноса на сем. Рьорих в изучаване на старата българска история и др. От 2007 г. е технически редактор на научното списание на Института за древни цивилизации „Авангарни изследвания на древните българи”

Награди и признания

Произведения

Фантастика

Статии на български език

Статии на руски език

Преводи

От руски език

Изложби

НФ изложби: (съвместно с Атанас П. Славов)

  • 2003 г. – „Жул Верн и България“ - София - Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”; Пловдив - Народната библиотека „Иван Вазов”, Смолян и др.
  • 2004 – 2005 г. - „155 години българска НФ“ - София - Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”; Пловдив - Народна библиотека „Иван Вазов”; Смолян – Окръжна библиотека и др.
  • 2002-2007 г. - „Красотата на Макро и микрокосмоса“ - Южна Корея - „Експокейв“; София - Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Кл. Охридски”, Технически университет; Пловдив - Народна библиотека „Иван Вазов”; Шумен - Окръжна библиотека „Ст. Чилингиров и др.
  • 2007 г. – „Ефремов и България“ – София - Музей „Земята и хората” (8 май - 30 юни);

Други изложби

Любопитни факти

  • Известен е сред феновете под прякора „Федя“.
  • Титулярен фотограф на фен-движението от самото му начало. Притежава архив от хиляди (ако не и десетки хиляди) снимки, свързани с него.
  • Има многобройни колекционерски хобита, като филателия, екслибристика (основно НФ), календаристика (има над 10 000 джобни календарчета) и други филии, но все пак главното му увлечение е „колекционер на колекционери”, затова е подготвил „Енциклопедия на колекционерството”.

Външни връзки

- Тодор Ялъмов