Анибал Радичев

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Анибал Радичев
поет
Ani+.jpg

Биографични данни:
Роден на: 16 юни 1944 г.
Роден в: Обнова, Плевенско

Анибал Радичев е именит поет, чиито стихотворения понякога са с фантастична тематика. Две от стихосбирките му са първите в българската поезия определени като фантастична поезия.

Биография[редактиране]

Роден е през 1944 г. в с. Обнова (Плевенско). Баща му (Радич Радичев) е бил директор на Военния театър, а майка му (Лилия Петкова Радичева) - известна драматична актриса. Завършил е Българска филология и Философия в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работил е в сферата на организацията и управлението на културните дейности. Като заместник-директор на Градския младежки дом „Лиляна Димитрова“ той се сближава с Атанас П. Славов и другите активисти на клуб „Иван Ефремов“ и през годините неведнъж помага клубът да бъде спасен от затваряне. Неслучайно когато същите тези активисти създават първото в България частно издателство за фантастика „Орфия“, първата стихосбирка с фантастична поезия, издадена у нас, е неговата „Паралелен свят“. За стихосбирката си „Бреговете на миража“ (2004 г.) Радичев получава наградата за поезия на Съюза на българските писатели през 2005 г.

Към септември 2007 г. работи в издателство „Български писател“ като редактор. Член е на Съюза на българските писатели.

Издадената в Русия през 2006 г. стихосбирка „Скачок в пространство“ („Скок в пространството“) донесе на поета медала „Сергей Есенин“ връчен му от Съобществото на писателските съюзи (Москва) през април 2012 г.

Любопитно[редактиране]

В статията си „Аз възпявам духа си свободен...“ критика Свилен Каролев отбелязва:

„... въпреки че една от предишните, „Скок в пространството", беше може би най-ярката и запомняща се сред всички новоизлезли стихосбирки за цялата 2001 г. поетическа година. Включените тогава в нея уникални за нашата поезия стихотворения с научно-фантастична тематика просто се врязваха в съзнанието с особената си „Вапцаровска“ романтика на сливането на човека с техниката в космическата епоха. По свой оригинален начин Анибал Радичев успя да върне в нашата съвременна поезия романтиката, при това в антиромантичното ни, угнетително, жестоко с безнадеждността си в етичен и социален смисъл време. И изведнъж - този възпят от поета рискован полет на човека в името на бъдещето и живота, полет право в сърцето на космическата загадка, ключ към която е хуманистичното познание и която единствено човешкият дух - самият той един космос - е в състояние да разгадае!"

Други статии за Анибал Радичев[редактиране]

Анибал+.jpg


Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]
В съвместни издания[редактиране]
На руски език[редактиране]

Нефантастика[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]

Външни връзки[редактиране]