БГ-Фантастика:Марионетка

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Марионетката е допълнително потребителско име, използвано от редактор, който извършва редакции под повече от едно име. Редакторът, който използва марионетка, може да бъде наречен кукловод. Използването на марионетки не се одобрява при повечето случаи.

Основанието да не се одобряват марионетките е предотвратяване на злоупотреби, като гласуване на едно лице няколко пъти при допитване или избори, или използване на множество сметки за заобикаляне на правилата на БГ-Фантастика. Някои хора смятат, че марионетки не трябва да се използват изобщо.

Забранена употреба на марионетки[редактиране]

Гласуване[редактиране]

БГ-Фантастика използва принципа „един човек – един глас” за всички гласувания и подобни дискусии, където по някакъв начин се броят отделните предпочитания. Следователно, марионетки не се допускат да гласуват в БГ-Фантастика, нито пък им е позволено да участват в каквато и да било подобна процедура, напр. при обсъждания в Страници за изтриване и при номиниране на администратори. Доказаните марионетки трябва да бъдат блокирани за неопределен срок, ако са използвани за пускане на дублирани гласове.

Заблуда и въплъщение[редактиране]

Освен за дублирано гласуване, марионетки не трябва да се използват с цел заблуда или за създаване на илюзия за по-широка подкрепа на дадена позиция. Този вид поведение е подривно и ненужно за всяка евентуално легитимна употреба на марионетки. Например, сметки, които се използват за злонамерено превъплъщение на друг редактор, трябва да се блокират за неопределен срок.

Потребители, на които е забранено редактиране или временно подлежат на легитимно блокиране, нямат право да използват марионетки, за да избегнат това. Избягването на забрана по този начин става причина таймерът на забраната да започне да отброява отначало.

Характерни черти на марионетките[редактиране]

Не е учудващо, че марионетките обикновено показват много по-големи познания за БГ-Фантастика и нейния процес на редактиране, отколкото повечето новодошли. Има по-голяма вероятност да използват полето „Резюме”, веднага се включват в редакторски войни, или активно участват в процедури като гласуване за изтриване или номиниране на администратори, което представлява част от първите им няколко редакции.

Когато възникнат въпроси[редактиране]

В някои случаи не може да бъде напълно ясно, дали дадена сметка е марионетка, тъй като целта е обикновено да се избягва идентифициране. Сходствата в интересите и стилът на редактиране могат да се забележат, но не всеки може да бъде достатъчно запознат с потребителя, за да открие доказателствата. Ако поради някаква причина е необходимо да докажете, че не сте марионетка, има различни начини да направите това.

Ако се окаже, че марионетки са използвани като част от редакторска война или за изопачаване на резултати от гласуване или проучване, едно практическо правило е това на 100-те редакции. Това означава, че всяка сметка с повече от 100 редакции се предполага, че не е марионетка, но сметки с по-малко редакции се смятат за съмнителни, особено когато участват много такива.

Ако има съмнение, даден редактор може лесно да провери, за да види дали сметките са свързани. Опитът показва, че на дискусионните страници на статиите, включително на допитванията, връзката обикновено не е подкрепена от информация, достъпна на редакторите, така че самовъздържането от такива обвинения обикновено е правилната линия на поведение.

В други случаи, особено при популярни конфликти, може да има много голям наплив от нови активни потребители. Ако даден редактор не може да провери, препоръчва се да се приеме в случаите, когато има ясно противоречие и необичаен прилив на гласуващи новодошли в БГ-Фантастика, че всички сметки с по-малко от 100 редакции са марионетки. Обаче не трябва да се забравя, че на практика проверките, дори при случаите на гласуване за изтриване, показват, че такива съмнения обикновено не са напълно основателни.

Маркиране на идентифицирани марионетки[редактиране]

Ако за дадена сметка се докаже, че е марионетка, то трябва да се добави следният текст на потребителската страница на марионетката, като „КУКЛОВОД” на две места се замества с името на марионетката:

::''Този потребител е [[{{SITENAME}}:Марионетка|марионетка]]
на [[Потребител:КУКЛОВОД]].''

Това е полезно за идентифициране на действителния потребител, който е правел редакции под това име.

Забележка: това трябва да бъде направено само ако сметката недвусмислено е доказана марионетка по един от двата начина:

  • по собствено признание на потребителя
  • чрез съвпадение на IP-адреси

Горният текст не трябва да се добавя в случай на обвинения за кукловодство, които не са доказани.

Множество сметки[редактиране]

Множеството сметки има законна употреба. Например, известни потребители може да пожелаят да лично да изпробват БГ-Фантастика, за да разберат как функционира общността спрямо новите в нея.

Други потребители използват марионетки, за да отделят своите приноси по различни причини. Даден потребител, който е правил значителни приноси в БГ-Фантастика в някоя област, може да регистрира друга сметка, за да бъде използвана само във връзка с разработки от тази област.

Например, потребители с опит в математиката може да не желаят техните приноси да се свързват със статии на по-незначителни теми. Други може да използват различни сметки на дискусионни страници, за да избегнат разширяване на конфликти от дадена област в политически конфликт в цялата общност, който е свързан със самоличността на потребителя, а не със съдържанието на статия. Лице, което участва, например, в дискусия за статия за аборта, може да не желае да дава възможност на участниците да разширят дискусията чрез включване на конкретен потребител във философски мотивиран диспут, който не е във връзка с тази дискусия.

Множеството сметки служи за защита на самоличността. Някой, който е познат на обществеността или в даден кръг може да бъде идентифициран въз основа на интересите и приносите му; разделяне между различни сметки може да помогне за запазване на анонимността на лицето.

Понякога допълнителни сметки се използват, за да се направи нещо важно, но спорно, дори когато истинската самоличност на потребителя е широко известна.

Лице, което използва множество сметки легитимно, трябва да се въздържа от използване на различни сметки по всякакъв забранен за марионетките начин и от използване на една сметка за подкрепа на позицията на друга, което се включва в стандартната дефиниция на кукловодството. Когато е практично за използване, препоръчително е да се направят препратки между сметките, така че лесно да се определи, че ги използва едно лице.

Забележка: Редакторите, които работят с ботове, се насърчават да създават отделни сметки, така че автоматичните редакции да могат да бъдат филтрирани на страницата последни промени.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Марионетка в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Harry, 5ko, Stanislav, Sharkb, Nk, 83.148.67.87
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Sock puppetry в en.wikipedia.org, към 10 януари 2005, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: UninvitedCompany, Jamesday, MyRedDice, Raul654, Lowellian, Optim, TakuyaMurata, KF, JRR Trollkien, Gracefool, Michael Snow, David Gerard, Sj, Mkweise, Angela, Carlb, Edward Z. Yang, Pharos, 211.28.124.114, Texture, Dysprosia, Tron, Vardion, WhiteDragon, Mats Halldin, Mennonot, Rethcir, 259, Isomorphic, Rspeer, Guanaco, 64.12.116.84, Alers, Shmuel, Lord Emsworth, Tregoweth, Modeha, 195.158.172.131, Netoholic, 81.134.160.41, Dbenbenn, B4hand, Mav.

</center>