БГ-Фантастика:Пояснителна страница

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Пояснителните страници в БГ-Фантастика са специални страници, създадени за организация и ориентация. Пояснителните страници се използват, когато няколко различни статии носят еднакво име. Ако дадена препратка сочи към пояснителна страница, върнете се и я поправете, така че да сочи към желаната информация - това би спестило време на всички следващи читатели.

Ако има няколко различни статии, които да носят едно и също заглавие, досега в БГ-Фантастика постъпваме по следния начин.

Ако всички теми, разглеждани от статиите са:

  • или с еднаква важност и значение,
  • или се отнасят до съвсем различни и несвързани понятия,

се прави пояснителна страница, носеща съответното заглавие. Към заглавията на различните статии се добавя пояснение след интервал и в скоби (например "Левски (град)", "Беласица (отбор)", "Ивайло (опера)" или се избира друго подходящо заглавие.

Ако някоя от статиите е от много по-голямо значение в сравнение с останалите, или ако вероятността е много по-голяма българските читатели да търсят именно нея измежду омонимите, тя може да приеме съответното заглавие, а към пояснителната страница да се добави кратка препратка в началото. За пояснителна страница да се използва Име на статия (пояснение).

Обикновено е добре, за статии в подобна група, на първия ред на всяка статия да се добави препратка към пояснителната страница. Използвайте кода {{Към пояснение|Заглавие|Заглавие на пояснителната страница}}.

Частен случай: ако има само две статии, претендиращи за едно заглавие, от които едната или е с много по-голяма важност, или е първоизточник на името:

  • не се прави пояснителна страница;
  • статията с по-голяма важност получава заглавието;
  • статията с по-малка важност получава заглавието с пояснение в скоби;
  • на първия ред на всяка статия се слага препратка към другата.

Когато създадете пояснителна страница, добавете накрая кода {{Пояснение}}.

Това са примерни и насочващи правила - при нужда и приемане с консенсус, за даден случай може да се постъпи другояче. Ако имате предложения или въпроси, използвайте дискусионните страници на съответните статии.

Шаблон[редактиране]

Можете да копирате следния текст, за да създадете пояснителна страница по-бързо:

'''Нещо''' може да се отнася за:

* [[Нещо (специално)|Нещо]], което е специално
* [[Нещо (общо)|Нещо]], което общо

{{пояснение}}

Вижте също[редактиране]

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Пояснителна страница в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: 5ko, Gangleri, Stanislav, Петко, Valac