БГ-Фантастика:Пренасочване

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Пренасочване и прeименоване са две специални свойства на сайта и софтуера на БГ-Фантастика.

В хартиените енциклопедии често могат да се видят записи, където е написано само "вж. Нещо друго". Подобен вид пренасочвания могат да се правят и в БГ-Фантастика. Разликата е, че тук самото прехвърляне става автоматично.

За да превърнете една страница в пренасочваща, е достатъчно да напишете в началото ѝ #виж [[Име на целевата страница]].

Забележка: статиите, които не съществуват, обикновено са показани с червени препратки, така читателите знаят, че статията не съществува и ако не желаят да я напишат, няма нужда да щракат на препратката. Затова не трябва да се създават пренасочващи страници, чиято статия-цел не съществува (подвеждащо е). Също така, при изтриване на страница, добре е администраторите да изтрият и евентуалните пренасочващи страници.

При преместване или преименоване на статия, старото заглавие се превръща автоматично в пренасочваща страница. Преместването може да става от регистрирани потребители, чрез щракване на горното езиче "преместване", избор на ново име на статията и описание на причините. Винаги обсъждайте преименоването на статията на нейната беседа. Недейте да преименовате статии без да има постигнат консенсус от страна на редакторите, тъй като това често води до спорове. При редакционни конфликти и невъзможност за нормално обсъждане, някой администратор може да защити статията, така че временно да не може да се преименова (със или без защита за редактиране).

Дадена страница в повечето случаи не може да се преименова или премества, ако вече съществува страница на целевото име. За да я преместите, помолете някой администратор да изтрие целевата страница.

Винаги се препоръчва да използвате командата "преместване", вместо просто да копирате текста от едната страница в другата, тъй като по този начин се запазва редакционната история на страницата и съответно всички автори могат да се открият (с щракане на "история" горе). Също така е добре да премествате заедно със статията, нейната прилежаща дискусионна страница (с избиране на съответната отметка във формуляра).

Най-лесният начин за редактиране на съществуваща пренасочваща страница е като щракнете върху препратката, която се намира точно под заглавието статията, след като сте били пренасочени: "(пренасочване от ...)". Ако например се опитате да отворите страницата "Чомски", ще бъдете пренасочени към "Ноам Чомски", като под заглавието ще видите съобщението: "(пренасочване от "Чомски")". Щракнете върху препратката "Чомски" и ще можете да редактирате пренасочващата страница.

Забележка: пренасочванията са автоматични, когато са еднократни. Ако дадена страница сочи към втора пренасочваща страница, ще се покаже не крайната цел, ами втората страница. Тези пренасочвания трябва да се оправят ръчно. Различните препратки и пренасочвания към дадена статия можете да видите чрез командата "Какво сочи насам" от страничната лента и ако има двойни пренасочвания, да ги оправите.

Вижте също[редактиране]

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Пренасочване в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Петко