БГ-Фантастика:Разрешения за ползване на материали

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Тук са изброени сайтовете с информация или картинки, книгите и различните източници на информация, чийто автори са дали разрешения да ползваме материалите им за статии в БГ-Фантастика.

Тази страница е създадена за координация - ако поискате разрешение от някой автор, непременно въведете тук адреса и няколко думи, за да не се случи друг потребител също да го направи.

Вижте също БГ-Фантастика:Молба за разрешение.

Кратки бележки и указания[редактиране]

Cледните видове материали са допустими в БГ-Фантастика:

 • За текстове и други материали - графични, мултимедия и т.н.: ако материалът е публикуван с Лиценза за свободна документация на ГНУ или е обществено достояние.
 • За отделни медийни медийни файлове, различни от текст: ако материалът е публикуван при условия, които не ограничават промяната и разпространението на самия материал или на производните му копия и има такава бележка, приложена към публикацията.

Ако материалът не отговаря на горните условия или не е сигурно, трябва да се поиска разрешение от собствениците на авторските права.

Можете да използвате такъв примерен текст, за да поискате разрешение за ползване на авторски материали (по-долу има истински писма, които успешно са свършили работа). Бъдете вежливи и благодарете, дори авторите да откажат разрешение: ако не можем да въведем материалите им, имаме право да ги ползваме като основа за наши, или пък, ако са наистина добри, да поставим препратки към страниците им. Имайте пред вид следните неща.

 • Трябва да поискате разрешение от автора на материала или лицето, което притежава авторските права, не от този, който го публикува (ако са различни); това важи както за текстове, така и за снимки и графики, вградени в текста - ако авторите са различни, трябва разрешение от всеки.
 • Всички текстове, снимки, графики и други материали в БГ-Фантастика трябва да са съвместими с Лиценза за свободна документация на ГНУ, или да получим разрешение за публикуване с този лиценз, или авторът да се съгласи да го изостави в "общественото достояние" (при редакция в БГ-Фантастика обаче, материалът попада под Лиценза).
 • Разрешения "само за нетърговски цели" или "само за БГ-Фантастика" не са приемливи: философията на БГ-Фантастика е знанията и всички материали да са свободни за всякакви цели (стига да не нарушават Лиценза); когато искате разрешение, не предлагайте такива варианти.
 • В българския Закон за авторското право и сродните му права (и в повечето неанглосаксонски закони) т.н. „свободно използване“ е по-ограничено отколкото в английските. Ползването на чужди материали като „fair use“ и/или „свободно използване“ трябва да се аргументира за всеки отделен случай. Преди всичко трябва да се има предвид, че произведенията остават несвободни за ползване от потребителите на енциклопедията, което отново е противно на философията на БГ-Фантастика. Решението е просто: да получим разрешение да публикуваме при условията на свободен лиценз.

За следните случаи не се прилага авторско право и съответно няма нужда да се иска разрешение:

 • Ако авторът на материала е известен и е починал преди повече от 70 години.
 • Ако авторът е анонимен (псевдоним) и материалът е публикуван преди повече от 70 години; трябва наистина публикацията да е станала анонимно и обществеността да не е разбрала впоследствие кой е автор.
 • Ако материалът е сканиран (например картина или рисунка) и оригиналът отговаря едно от горните условия.
 • Ако материалът просто изброява факти или дати (обикновен списък, без изречения): авторско право би могло да се приложи за цветово оформление, но не и за самите факти.
 • Ако авторите са публикували материала като "Обществено достояние" (англ. Public domain, фр. Domaine public) и има такава бележка в материала.

В гореизброените случаи авторът на произведението трябва да се спомене.

За следните случаи трябва да се внимава:

 • Сгради и скулптури са произведения на изкуството и са защитени с авторско право. Има следните особености:
  • авторското право на архитекта или скулптора не може да забрани публикуване на снимка ако "произведението" е представено в нормалния си вид, в който се вижда от публично място (улица, площад);
  • ако авторът е починал преди повече от 70 години, авторско право не се прилага;
  • при по-особени случаи и гледки може да има ограничение и трябва да се поиска разрешение: например снимки на Айфеловата кула нощно време със светлини - защото има авторско право върху "постановката" на светлините.
  • самите снимки са произведения на изкуството и фотографите имат авторско право над тях - трябва да получим разрешение от тях (ако вие правите снимката и я качите в БГ-Фантастика, естествено давате автоматично разрешение).
 • Материали, на които не пише кой е автор и при какви условия са публикувани. Понякога те са авторски и може да се попита за позволение, но понякога са копирани от други места без разрешение.
 • Особено внимавайте с фен-сайтове - дори понякога текстовете да са авторски, обикновено снимките не са правени от феновете или уебмайсторите.

Очевидно е, че създаването на енциклопедия, свободна за всички, е трудна работа - или трябва самите ние да я изградим и напишем, или да убедим другите в това, в което вярваме.

Източници[редактиране]


Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Разрешения за ползване на материали в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: 5ko, Nk, Александър, Stalik, Stanislav, Петко, Leviev, Cameltrader, Spiritia


Поискани разрешения[редактиране]

За тези източници се чака отговор на авторите.

Отказани разрешения[редактиране]

За тези източници авторите са отказали да дадат съгласието си.

Получени разрешения[редактиране]

За тези източници авторите са дали разрешението си, като кореспонденцията е добавена на подстраница, или към тази, или на потребителската страница.

Когато добавяте разрешения, моля включвайте колкото се може по-подробно както отговора, така и въпроса към притежателя на правата..

Вижте също[редактиране]