БГ-Фантастика:Успокойте се преди редакция на гореща тема

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Във всички уики-системи стават ожесточени спорове. Лесно е да се влезе в диспут в Интернет, особено в среди за работа, които позволяват незабавен отговор, каквато е БГ-Фантастика, но помнете, че всички ние сме тук малко или много по същата причина. Воденето на войни е крайно нежелателно и недопустимо. Те правят БГ-Фантастика неприятно за работа място, затова Ви умоляваме, да ги избягвате.

Предлагаме Ви кратък списък със съвети, извадени от практиката:

  1. Ако някой е несъгласен с мнението ви, опитайте да разберете защо, като във вашата беседа се опитайте да обясните защо вашата гледна точка е правилната.
  2. Не обиждайте нито потребителите, нито статиите им. Словесните нападки вбесяват хората и ги принуждава да се отбраняват. А когато това се случи, трудно се получава продуктивна дискусия.
  3. Спокойно! Ако сте вбесен или ядосан, починете и се успокойте, вместо да публикувате статии или да редактирате. Може да се окаже, че друг е направил коментара или промяната, която сте желали.
  4. Имайте предвид, че текстът е двусмислен и често изглежда по-груб, отколкото, когато го чуете от някой до вас. Текстът пристига до вас без лицеви изражения, гласови трептения или езика на тялото. Затова е много лесно да се объркате за намерението или настроението на автора им.
  5. Знайте, че проектът работи добре с политиката си на откритост. Това предполага, че повечето хора, които идват на сайта, желаят да помогнат.
  6. Бъдете готови да се извините. Има моменти, когато казваме неща, които би било да останат неизказани; най-малкото, което можем да направим в такива случаи, е да се извиним.
  7. Избягвайте да изтривате материали от статиите. Поправяйте, редактирайте и е възможно да се се уверите в написаното. Повечето хора имат какво да споделят. Вие също. Изтриването разтройва хората и ги кара да се чувстват, че са загубили времето си.

Оскърбления[редактиране]

Случва се, въпреки че всички сме се съгласили да не използваме лични нападки, да обидим някого или да ни обидят. Как се процедира в такива случаи::

  1. Опитайте се да го игнорирате и продължете работата си. Дори не е задължително да отговаряте.
  2. Учтиво помолете обидата да бъде оттеглена. Понякога хората казват неща по погрешка, без да осъзнават, че думите им могат да се възприемат като обида.

Ако вие, случайно или в пристъп на ярост, обидите някого, извинението би могло много да помогне. Ако злонамерено сте обидили някой и не можете искрено да се извините, най-добре е да си замълчите. Ако това не помогне, опитайте да преосмислите проблема, както и това, защо се е наложило да обидите някого.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Успокойте се преди редакция на гореща тема в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Gregg, Александър, 83.27.188.143
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Staying cool when the editing gets hot в en.wikipedia.org, към 21 декември 2004, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: 168..., Kingturtle, Ed Poor, MyRedDice, Koyaanis Qatsi, Merphant, Cyan, 132.185.240.13, Cprompt, 203.51.63.35, Ortolan88, Stephen Gilbert, Ram-Man, Mib, Rotem Dan, 210.72.12.75, Jimfbleak, JohnOwens, Emperorbma, 208.246.35.241, 218.221.234.117, TakuyaMurata, TonyClarke, Anjouli, 217.82.139.242, 172.196.26.12, Alex.tan, BozMo, Joshuamcgee, Rsvk, Ffirehorse, Edward Z. Yang, Skyler1534, KevinB, DocWatson42, ALoan, 67.84.138.44, LouCypher.

</center>