БГ-Фантастика:Никакви лични нападки

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене


Тук няма място за лични нападки. Коментирайте съдържанието, а не редакторите. Личните нападки вредят на общността и отблъскват останалите потребители. Никой не обича да бъде обиждан.

Много редактори премахват личните нападки, щом ги забележат. Някои потребители биват блокирани или дори правата им за редактиране се отнемат в такива случаи. Обидните резюмета на промените също са неприемливи.

Понякога е възможно потребители да са на различно мнение относно съдържанието на дадена статия. Дори е възможно те да имат различни разбирания и в истинския живот. Съчетаването на различните разбирания в една статия създава по-добра, неутрална статия за всеки. За да съчетаем различните разбирания е полезно да приемем, че всички сме част от една общност.

Не забравяйте, че всички мнения по дискусионните страници (беседите) са видими за всеки - както за нас, така и за широката публика. Начинът, по който се държите тук, теоретично може да се види от всеки потребител на Интернет.

Авторите тук трябва:

 • да бъдат цивилизовани;
 • да спазват добрия тон;
 • да работят за постигане на консенсус;
 • да уважават правото на другите да имат различни мнения (това не означава, че трябва да се съгласите с различното мнение, а да се съгласите, че различно мнение може да съществува);
 • да обсъждат фактите и как те да се представят, а не личните качества на другите редактори;
 • никога да не предполагат, че дадено мнение е лошо само заради този, който го предлага;
 • за обсъждане на решения да използуват средства с по-малка публичност, например е-поща, ако се появят лични заплахи;
 • да прочетат БГ-Фантастика:Разрешаване на спорове;
 • да бъдат толерантни към различните мнения, дори и да не са съгласни с тях. Някой може да смята дадено мнение за крайно, но дори и да е така, стремим се към неутрална гледна точка, а не към изключване на малко разпространени мнения. Ние не се стремим да напишем "единствената правилна версия на истината".

Примери за лични нападки включват:

 • негативни лични коментари;
 • епитети и квалификации на расова, етническа, полова основа или религиозна и сексуална ориентация, насочени срещу друг редактор, както в статиите, така и в обсъжданията им – религиозни епитети не са разрешени, дори когато редакторът е член на съответната религия;
 • нападки, основани на политическа принадлежност, като например да се нарече някой фашист или комунист;
 • ругатни, насочени срещу друг редактор;
 • заплахи със съдебно преследване;
 • заплахи със смърт;
 • заплахи или действия (включително извън сайта на БГ-Фантастика), които излагат някои редактори на политическо, религиозно или друго преследване от правителства, работодатели или други. Всеки администратор може незабавно да приложи блокиране при установяване на такава заплаха.

Няма никакви извинения за лични нападки към други редактори. Не го правете.

Ако сте жертва на лична нападка, можете да помолите някой автор да премахне личната нападка или да следвате предложенията за разрешаване на спорове, или и двете. В крайни случаи можете да поискате потребителят да бъде блокиран.

Вижте също[редактиране]

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Никакви лични нападки в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Borislav, 5ko, 212.36.29.29, Harry, 129.97.248.72, DOGGY, ИнжИнера, 83.131.199.152
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:No personal attacks в en.wikipedia.org, към 13 ноември 2004, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Angela, Sam Spade, David Gerard, Fred Bauder, MyRedDice, Erich gasboy, Hyacinth, Phil Sandifer, UninvitedCompany, Rdsmith4, Fennec, Andries, Lee Daniel Crocker, Eloquence, Mav, Snoyes, Bcorr, 205.188.117.16, Zocky, Orthogonal, Anthere, DanKeshet, Ideyal, Merphant, 200.165.255.225, 69.169.209.151, Zenogantner, 24.189.3.230, .Troll, Lst27, Jallan, 213.30.137.178, Michael Snow, Pt, Borislav, 209.181.211.69.

</center>