НФ колекции

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

НФ колекции е сборно понятие за колекции, които са свързани с фантастиката. Колекционерската страст не е подминала нито писателите-фантасти, нито техните фенове, които са готови на всякакви жертви за да сдобият с автограф, книга или писалка на кумира си.

Създателят на НФ Жул Верн е събирал кръстословици (и ги е съчинявал), географски карти (героите му обикалят цялата планета). Едгар По не само събирал раковини, но и успял да издаде малка книжка-ръководство по конхилофилия. Бащата на Трите закона на робототехниката Айзък Азимов не е могъл да събира роботи, но затова пък е колекционирал пишещи машини, които е използвал активно – във всяка стая е имал на разположение по няколко за да записва идеите си. И с тяхна помощ създал над 400 книги. Писателят Иван Ефремов освен богата научна библиотека и албуми на художници, събирал и попълвал за своите т.н. „премъдри тетрадки“ – снимки на красиви жени, които после заживявали в книгите му. Най-големият руски библиограф Халимбаджа в двустайния си апартамент събрал цялата руска фантастика издадена преди 1917 г. и голяма част от съветската. И тази уникална фантастична библиотека работи до днес, като се използва за библиографии.

В България подобна библиотека бе събрал Ивайло Рунев (1943-1994), но сега тя е „замразена“ и спада към библиотафофилия. Подобна е съдбата на библиотеката от англоезична фантастика, събрана от Ненко Сейменлийски. Но активно работят и се попълват библиотеките на Юрий Илков (Генерала), Янчо Чолаков, Валентин Стамов, Георги Недялков и други фенове в клубовете по фантастика. Покрай събирането на книги (библиофилия) някои (Александър Карапанчев, Тодор Ялъмов и др.) колекционират екслибриси (екслибристика) – тези прекрасни малки графики, разкриващи притежателя на книгата.

По време на Конвентите, фестивалите и изложбите колекционерските експонати предизвикват голям интерес и са стимул за създаване на нови „фантастични“ екземпляри във филателията, бонистиката и други направления.

Колекции и НФ музеи[редактиране]

Вече съществуват няколко музея на фантастиката (Швейцария и САЩ) и на отделни писатели фантасти (Жул Верн, Александър Грин, Конан Дойл и др.) откъдето може да се получи интересна информация и методическа помощ. Надяваме се и в България да се появи щедър спонсор, който да помогне създаването на БЪЛГАРСКИ МУЗЕЙ НА ФАНТАСТИКАТА И ФАНТАСТИЧНИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ. Както се развихря модата на агро и еко туризъм, защо отсега да не помислим за един уникален музей на ФАНТАСТИКАТА и връхлитащото БЪДЕЩЕ.

А до тогава не изхвърляйте старите НФ книги, афиши и постери, пазете сувенирите, фланелките и значките от различни КОН-ове и препоръчвайте същото на вашите приятели.

Помнете, че всички известни музеи по света са почнали от някоя частна колекция.

НФ направления за колекциониране[редактиране]

Библиография[редактиране]