Извън картината

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Извън картината
Автор(и): Григор Гачев
Първо издание: 1997 г.
Жанр(ове): фентъзи
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Извън картината“ е фентъзи разказ от Григор Гачев.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Придворен художник учи чирака си на майсторството да рисува картини така, че в тях да се вижда дори каквото е останало извън обхвата на платното. Опитът им - картина, едва забележимо осмиваща кралското семейство - е харесана от разсеяния крал и избрана да представлява височайшата фамилия в галерията с портрети на монарсите в кралството. Възрастният художник обаче, случайно или нарочно, я скъсва, докато се опитва да я закачи. Ядосаните царствени особи го наказват жестоко.

Докато рисуват нов официален портрет, момчето забелязва, че повечето картини в галерията деликатно намекват, че и другите кралски семейства никак не са били достойни владетели, както пише в официалната история, напротив. Разочарован е, а когато учителят му изобразява краля и кралицата като истински благородници, без никакъв намек за злобата и несправедливостта им, му се обижда. Несправедливото в рисунката е забелязано и от принцесата, момиченце на възрастта на чирака, и старият майстор с труд я убеждава, че родителите й са наистина достойни хора.

Скоро след това майсторът умира и чиракът заема мястото му. А две години по-късно дворецът е внезапно нападнат от съседен владетел - въпрос на часове е да бъде превзет. Кралското семейство се подготвя да избяга през таен проход и да остави войниците си да умрат, докато ги защищават. При вида на картината с образа си като истински владетел обаче кралят се отказва и избира да остане и да отбранява замъка, за да даде на семейството си повече време за бягство... Минават години, въстание освобождава кралството и принцесата заема трона. От старата галерия е запазена само картината на родителите й - нарисувани като истински крале.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]