Клуб Златното перо

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Клуб
Златното перо

Координати: София, България
Основатели: списание „Космос“
Основаване: 12 октомври 1969 г.
Закриване: 1971 г.
Бележки: клубните сбирки се провеждат в редакцията на списанието - бул. „Ленин“ 47

„Златното перо“ на списание „Космос“ е клуб-семинар, първи по рода си в България. Включва автори на фантастични разкази, които са отличени в конкурс на самото списание (възрастовата граница е 18 години). Дузината млади фантасти са ръководени от Васил Райков – писател и редактор, работещ в редакцията.

Сбирките се правят веднъж в месеца. На тях гостуват известни имена като Димитър Пеев, Любен Дилов, Светозар Златаров и др.; обсъждат се разкази, написани от клубните членове; разкриват се някои тайни на пeрото и въображението. Днес тази форма би била наречена писателска работилница.

Понякога сбирките включват и по-различни прояви – например посещение на живописната изложба на Стефан Лефтеров в СУ „Климент Охридски“ или гостуване на бургаския клуб „Терра Фантазия“. На разположение на членуващите в „Златното перо“ е и богатата редакционна библиотека, от която могат да се заемат списания за вкъщи.

От младите тогава автори са израснали днешните писатели Александър Карапанчев, Димитър Хаджитодоров (подписващ се по онова време с фамилията Димитров), Светослав Николов и Славимир Генчев.

== ВЪНШНИ ВРЪЗКИ ==
Официалното писмо за приемане на Карапанчев
Тримата от Перото тогава
Приключенията на едно „Златно перо“
Наградите на -Златното перо-.jpg