Клуб Терра Фантазия

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Клуб
Терра Фантазия

Координати: Бургас, България
Основатели: Атанас П. Славов
Основаване: 1968 г.
Закриване: 1972 г.

Клубът на любителите на фантастиката в гр. Бургас „Терра Фантазия“ е основан през 1968 г. от ученика в техникум „Н. Фичев“ Атанас П. Славов.

Отначало Градският комитет на комсомола им разрешава да се събират в антрето пред заседателната зала на ГК един път в седмицата. Пишат колективна повест, в която всички членове на клуба си опитват перото.

Изпращат писмо до многоезичния международен дайджест „Спутник“ и той го публикува. Пристигат писма от цял свят, но най-интересни са три. От Индия - владеещият руски Сундарам Дарапурам става задочен член на клуба. От Англия това е Дейвид Даган от Уекефилд, а от София се обаждат основателите на студентския клуб „Фантастика и футурологияНенко Сейменлийски и Тодор Ялъмов.

Скоро на „Терра Фантазия“ гостуват младите автори от софийския писателски семинар към списание „Космос“ - клуб „Златното перо“. Така за пръв път се запознават Атанас П. Славов и Александър Карапанчев.

„Терра Фантазия“ прекратява дейността си през 1972 г., когато А. Славов се премества в София и заедно с активистите на клуб „Фантастика и футурология“ създава клуб „Иван Ефремов“.

Клубът подновява своята дейност на два пъти: през периода 1974-1976 в Градския младежки дом, под председателството на А. Славов, който за всяка сбирка пътува от София; и през периода 1980-1983 - от независимо инициативно ядро, което взема участие в националните фестивали в Пловдив.

През 2000 г. клубът възобновява дейността си от инициативна група на писателите Янчо Чолаков, Георги Христов, Ценка Бакърджиева, Валентин Дилов към Центъра за устойчиво развитие „Компас“, ръководен от Емануил Арнаудов, където просъществува две години. През 2007 отново е възобновен, а Емануил Арнаудов става двигател на двата конкурса за фантастично изкуство през 2007 и 2008 г.

На 24 октомври 2008 г. е проведено юбилейно мероприятие в голяма театрална зала по повод 40-годишнината от учредяването на „Терра Фантазия“. Издаден е и юбилейният сборник „40 години клуб за фантастично изкуство Тера Фантазия“.