Клуб Прогностика и Фантастика

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Клуб
Клуб Прогностика и Фантастика

Координати: Национална математическа гимназия, София, България
Основатели: Атанас П. Славов, Тони Пантев
Основаване: май 1978 г.
Закриване: юли 1978 г.

Това е един изключително кратко функционирал, но с интересно продължение младежки клуб.

Основан е от Атанас П. Славов, дошъл като лектор в Националната математическа гимназия - София. Замислен е като ученически кръжок в средата на математически най-надарените младежи от България, събрани в тази гимназия.

Изложенията на Атанас П. Славов предизвикват голям интерес и скоро се формира редовно ядро от 15-тина ученици от различни класове. Скоро обаче пропагандата на смело и разтормозено мислене дава конфликтни резултати: ученици започват да опонират на консервативните си преподаватели, в коридора се появява лозунг, узнат от лекциите: „УЧЕНИКЪТ НЕ E КОФА, КОЯТО ДА СЕ ПЪЛНИ, А ФАКЕЛ, КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПАЛИ!“ (А. Айнщайн). Няколко сбирки по-късно учителският съвет постановява: На Атанас Славов да се забрани да посещава гимназията!

Резултатът е, че най-активните привърженици на клуба стават редовни участници в сбирките на клуб „Иван Ефремов“ и най-ревностни фенове. Между тях се открояват Тони Пантев и Пламен Атанасов. В този момент те са по на 13-14 г. Към тях скоро се присъединяват Вал Тодоров и Андриан Первазов, за да формират Група Практис Всички те са сред актива на клуба до промените през 1989 г., когато ги увлича политическа активност и повечето днес работят и живеят в САЩ, като учени и творци.