Подземни облаци (Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, 2019)

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Подземни облаци
роман — сатирична фантастика, сюрреалистична фантастика
автор: Мàри Паскалев
Корицаl-see.jpg
Издание: първо

Издателски данни:
Издадено в: България
Език: български
Кога: май 2019 г.
Издателство: Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“
Формат: 14.5х21 см
Страници: 258
Тираж: 200
ISBN: 978-954-92893-6-7

Екип:
Съставител: Атанас П. Славов
Предговор: Вихрен Манов
Корица: Атанас П. Славов
Оформление: Атанас П. Славов
Редактор: Вихра Манова
Предпечат: Атанас П. Славов
Печат: „Елестра“ АД

Поредица:
Име: „Съзвездие BG“
(номер 3)
Предходна: Ортодокс


Книгата „Подземни облаци“ на писателя Мàри Паскалев съдържа романа „Подземни облаци

Текст на гърба на книгата[редактиране]

Няма нищо случайно в тази чудата на пръв поглед, но промислена проза, която ослепява читателя с богат език и неудържима експресия. И нищо от смайващия сюжет не е пропуснато от автора, освен ако не е трябвало да ни бъде спестено. Рядко се доверявам на български творци, които се подвизават в сферата на въображението, но пък и твърде рядко нечие въображение е било убедително като това на Мàри.

Янчо Чолаков, писател

Няма нищо по-фантастично от това да се вгледаш в отражението на огледало в огледало, да разтълкуваш сън в сън, да водиш разказ в разказ" (Дзин Шентан). Романът „Подземни облаци“ е именно такава наративна мултивселена, чиито светове проникват един в друг чрез червееви дупки и се самооплождат, споделяйки ДНК с монументалния роман „Ръкопис, намерен в Сарагоса“ на Ян Потоцки, рекурсивно рамкирани в насмешлив мизанабим със сякаш Радичкови глянгури зомбита, като в резултат изографисват една огледално изкривена българска сюрреалност, досущ като в неочакван, но допустим нов том на "Тльон, Укбар, Orbis Tertius„, чието откритие Борхес също така „дължи на връзката между едно огледало и една енциклопедия". Този роман е автентичен, неуморно изненадващ и със сигурност уникален в българската литература.

Вал Тодоров, писател и режисьор

„Подземни облаци“ преплита визионерство в планетарни мащаби с българска фолк чалга в изпълнение на човекоядни зомбита, и то така, че докато четеш, ту се усмихваш, ту се смееш на глас, а сошанският диалект, на който говорят героите, е просто прелест. Оригинален роман, шантав и възвисяващ.

Димитрина Петрова, депутат от ВНС