БГ-Фантастика:Потребителска страница

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

БГ-Фантастика предоставя на потребителите потребителски страници за да улесни комуникацията помежду им. Ако потребителското Ви име е Borislav:

Какво мога да имам на личната ми страница?[редактиране]

Добро начало е да добавите малко информация за Вас, начин за връзка с Вас (електронна поща, и т.н.), снимка, от къде сте. Препоръчително е да добавите интересите си и начините, по които смятате да подпомагате проекта и т.н. Всичко това зависи от Вас.

Можете да използвате потребителската си страница като бележник със задачите, които смятате да изпълните, да отбелязвате прогреса, да си оставяте напомнящи съобщения, полезни препратки и т.н. Потребителската страница може да се използва и за личен пясъчник, където да пробвате уики-синтаксиса.

Друга добра употреба е да добавите списък с дейностите си в БГ-Фантастика. Това включва списък на редактираните от вас статии, статиите, които смятате да създадете, план на действие.

Можете да добавяте любими цитати от любимите ви статии в БГ-Фантастика, снимки, които са Ви харесали. Също така, на личната страница се поставят медалите за приноси към БГ-Фантастика.

Ако желаете да публикувате под двоен лиценз трудовете си, да ги публикувате като обществено достояние или някакъв друг лиценз, упоменете това на потребителската си страница.

Желателно е да избягвате да слагате на личната си страница информация, която не е свързана с БГ-Фантастика (това не включва поставянето на препратки към други сайтове). БГ-Фантастика не е безплатно пространство за лични сайтове. Потребителската ви страница в БГ-Фантастика е за Вас като редактор тук - и нищо повече.

Какво мога да имам на моята беседа/дискусионна страница?[редактиране]

Беседите се използват от другите потребители, за да ви оставят бележки за работата ви в БГ-Фантастика, дискусии по различни теми и пр. Когато беседата ви стане прекалено голяма, можете да я преместите на подстраница, за да освободите място за нови бележки. Желателно е да не изтривате съдържание от нея, защото това може да се тълкува от другите потребители, като нетърпимост към критики.

Като цяло, вашите приноси на беседите ще са предимно отговори на бележките на другите потребители. Желателно е да избягвате да поставяте там материали, по-подходящи за личната ви страница.

Потребителски подстраници[редактиране]

Ако имате нужда от повече място, можете да създадете свои подстраници. Те могат да включват всякаква информация, например:

 • текущи задачи, докато не са готови за публикуване;
 • архиви на беседи и пр.;
 • тестове.

Какво трябва да се отбягва?[редактиране]

 • Списъци със задачи извън дейностите ви в БГ-Фантастика.
 • Дискусии, които не са свързани с БГ-Фантастика.
 • Прекалено подробна лична информация (на няколко страници).
 • Материали, които не са свързани с БГ-Фантастика както и неенциклопедични материали.
 • Игри, ролеви сесии и други неща, които попадат по-скоро в "забавленията", отколкото в "писане на енциклопедия", особено ако включват хора, които не са активни участници в енциклопедията.
 • Комуникации с хора, които не участват в проекта.
 • Несвободни картинки, чиято употреба иначе е позволена в статиите

Безплатни или евтини услуги като лични уебсайтове, електронна поща и блогове са широко разпространени и са добра алтернатива за съдържание, несвързано с БГ-Фантастика.

Някои потребители не гледат с одобрение, ако Вашата потребителска страница прехвърля към друга страница (изключая беседата Ви или подстраница на потребителската Ви страница). Това затруднява следването на препратки към Вашата страница, оставянето на съобщения и наблюдаването на Вашите приноси. Допустимо е, разбира се, стара Ваша потребителска страница да препраща към тази на актуалното Ви уики-досие (сметка).

Собственост и редактиране на станици в потребителското пространство[редактиране]

БГ-Фантастика позволява на потребителите да управляват потребителското си пространство както намерят за добре. Трябва да се има предвид, обаче, че тези страници са част от уики-общността и:

 • Всички материали трябва да се публикуват под лиценза Лиценза за свободна документация на ГНУ, точно както и статиите.
 • Другите потребители могат да редактират страниците от вашето потребителско пространство, но това се случва рядко; има неписано правило да не се редактира в чуждо потребителско пространство, въпреки че софтуерът го позволява.
 • Правилата за поведение на общността, в това число и БГ-Фантастика:Никакви лични нападки важат и в потребителското пространство, както навсякъде другаде в БГ-Фантастика.
 • В някои случаи, материали, които не спомагат за целите на проекта, могат да бъдат премахнати.

Ако имате материали, които не желаете да бъдат редактирани от другите потребители или неподходящи за БГ-Фантастика, поставяйте ги на личния си сайт, а не в потребителското пространство на БГ-Фантастика.

Използване на защита на страници за потребителски страници[редактиране]

Както и със страниците-статии, потребителските страници понякога са жертва на вандализъм, или по-рядко, войни на промяна. Когато такива неща продължават, засегнатата страница трябва да бъде предпазена от редакции. Можете да отправяте заявки до администраторите за защита или премахване на защита на страници на БГ-Фантастика:Заявки към администраторите.

Вандализмът на беседи е по-рядко срещан. Беседите също могат да бъдат защитавани, но тази мярка се прилага само в крайни случаи, имайки предвид важността на беседите към проекта.

Премахване на съдържание[редактиране]

Ако уики-общността ви помоли да премахнете някоя част (текст или картинки) от потребителските си страници, вероятно би трябвало да го направите - поне засега, такова съдържание може да остане само ако е прието от общността. Ако сте тук от година или повече и сте автор на голям брой много добри статии, общността може да ви остави повече свобода. От друга страна, можете да преместите съдържанието на друг сайт и да сложите препратка към него.

Ако откажете да сътрудничите, евентуално просто ще премахнем неподходящото съдържание или като редактираме страниците (ако само част от тях е неподходяща), или като ги пренасочим към основната потребителска страница (ако цялото съдържание е неподходящо).

В изключителни случаи вашата потребителска подстраница може да бъде изтрита, следвайки гласуване в списъка БГ-Фантастика:Страници за изтриване. Моля, не възпроизвеждайте съдържание, изтрито по този начин: Подобно държание е основание за незабавно повторно изтриване. Вместо това, молим ви да уважавате нашата преценка за това какво е и какво НЕ Е подходящо.

Как да изтривам моите потребителски подстраници?[редактиране]

Потребителските страници, както и всички останали страници в БГ-Фантастика, могат да бъдат изтривани само от администраторите. По тази причина, ако искате ваша страница да бъде изтрита можете да я прибавите в секция Бързо изтриване на страницата за предложения за изтриване заедно с причините поради които искате страницата да бъде изтрита.

Друга възможност която имате е да направите страницата която искате да бъде изтрита просто да пренасочва към вашата главна страница. Това се прави чрез заменяне на цялото съдържание на страницата с кода:

#виж [[Потребител:??]]

където трябва да замените ?? със вашето потребителско име.

Как да изтрия моята потребителска страница и моите беседи[редактиране]

Дори когато няма значителна злоупотреба и няма административна нужда да се изтрива потребителска информация, Вие може да искате да бъде изтрита вашата потребителска страница и/или беседи. Това става най-често когато стар потребител реши да напусне.

За да бъде изтрита, потребителската ви страница трябва да бъде добавена в списъка „Бързо изтриване“, заедно с причината, поради която искате да я изтриете. Системният администратор ще я изтрие след като провери, че страницата не съдържа доказателства за нарушаване на политиката, и пр., които трябва да бъдат запазени. Ако няма смущаващо поведение обосноваващо задържането на персонална информация, тогава администраторът може да изтрие страницата направо. От друга страна, някой редактор може да поиска възстановяване на страницата ако почувства, че е имало нужда тя да бъде запазена. В такъв случай, страницата трябва да бъде възстановена и добавена в основния списък на страницата с предложения за изтриване, където за изтриването на страницата ще бъде проведено гласуване.

Системните администратори имат техническата възможност сами да изтрият потребителските си страници и беседи, но би трябвало да помолят друг администратор да направи това вместо тях.

Каква друга информация е достъпна за другите от моята потребителска страница?[редактиране]

В допълнение към информацията която обикновено е достъпна за всяка страница в БГ-Фантастика - като история, беседа и т.н., в полето „инструменти“ има препратка „Приноси“, която сочи към списък с всички ваши редакции в БГ-Фантастика. В същото поле има и връзка към формуляр от където, ако сте позволили това от настройките си, други могат да ви изпращат електронно писмо на посочения от вас адрес.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Потребителска страница в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Gregg, 81.67.89.72, 5ko, Gafas, Sharkb, Петко, V111P, Phips, Мико Ставрев
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:User page в en.wikipedia.org, към 30 януари 2005, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: MyRedDice, Angela, UninvitedCompany, Brettz9, Dysprosia, Brockert, David Gerard, Jamesday, Bcorr, Calmypal, Art LaPella, Neutrality, Tregoweth, Yelyos, Maurreen, Silsor, Mark Ryan, Merphant, Anthere, Michael Snow, Andrewa, Mkweise, Kukkurovaca, Roby, Wmahan, Intangir, Rhymer, Lethe, Patrick, Psork, Zocky, Phil Sandifer, Kate, Roybb95, Furrykef, Netoholic, Zy26, The bellman, Dbenbenn, Honeycake, ABCD, Vague Rant, DanielTheuma, Francs2000, LunaticFringe, Feezo.

</center>