БГ-Фантастика:Премахване на лични нападки

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Част от БГ-Фантастика:Препоръки и правила.

Предисловие[редактиране]

С разрастването на проекта и присъединяването на нови потребители се умножават и различните мнения и гледни точки, което понякога става причина за ожесточени спорове. Понякога казваме неща, за които по-късно съжаляваме, например груби думи или обиди. В подобни случаи премахването на казаното може да е оправдано.

Правилото[редактиране]

Премахването на лична нападка от реплика не може да се прави от редактора, към когото тя е насочена. Ако се чувства нападнат, този редактор може да помоли за преценка и съдействие някой друг, който да отстрани личната нападка.

Причината за такова ограничаване е, че ако даден участник в спор се чувства засегнат, има опасност да не може съвсем точно да прецени кое е лична нападка, кое конструктивна критика и кое - маловажен и нецеленасочен израз на недоволство, несъгласие или неуважение. Погледът на външен редактор върху дискусията би могъл да свали напрежението.

Няколко забележки:

  • Основно правило за общността е Никакви лични нападки. Обсъждаме подобряването на статиите и енциклопедията, а не личните качества на редакторите.
  • Основно правило за общността е: Прилагайте презумпцията за добронамереност. Ако повечето редактори не бяха добронамерени, БГ-Фантастика нямаше да просъществува.
  • Промяната на чужди думи под предлог, различен от лична нападка, е в разрез с етичните правила за една уважаваща себе си общност. В случаи когато мненията и репликите нямат пряка връзка с предмета на обсъждането, силно се препоръчва на участниците в даден спор да не редактират текстовете на събеседниците си, защото това би могло да влоши положението. Ако е наложително тези текстове да бъдат премахнати или променени, участниците могат отново да се обърнат към външен на спора редактор за преценка и евентуално редактиране на дадена реплика.

Вижте също[редактиране]

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Премахване на лични нападки в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: 5ko, Dbogdev, Bggoldie