БГ-Фантастика:Разрешаване на спорове

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

БГ-Фантастика е общност, което означава, че трябва да работим заедно за написването на енциклопедия. По статиите често работят повече потребители и понякога потребителите имат разногласия по това как трябва да бъде написана статията. Ако имате разногласия по дадена статия, опитайте се да постигнете примирие и спрете да редактирате, докато не бъдете в състояние да разрешите проблема. Умоляваме ви да не се включвате в редакторски войни с другите потребители; това не е полезен метод за разрешаване на спорове и с нищо не спомага за подобряване на БГ-Фантастика. Вместо това, следвайте процедурата, описана в общи линии тук, за да изгладите разногласията и да предотвратите превръщането им в сериозни спорове.

Забележка: Тези стъпки са предназначени за изглаждане на разногласия между две или повече страни. Вандализмът и явните нарушения на правилата на БГ-Фантастика от нарушители-рецидивисти, може да се овладяват чрез използване на ускорена процедура, чийто потенциален резултат е забрана за редактиране на БГ-Фантастика и блокиране. В повечето случаи обаче, предполагаемото нарушение на даден потребител трябва да се третира според принципите, описани в общи линии тук. Това не означава, че потребителите, които посочват нарушението, са част от спор; те просто представляват общността на БГ-Фантастика като цяло.

Избягване на спор[редактиране]

Най-добрият начин за разрешаване на даден спор е като на първо място го избягвате.

Уважавайте другите и техните гледни точки. Написването на идеалната статия и спазването на принципа за неутрална гледна точка ще ви помогне да изградите „защитна позиция”, такава, срещу която малцина ще възразят.

Когато някой направи редакция, която смятате за необективна или погрешна, подобрете редакцията, вместо да я връщате. Осигурявайте добро резюме на редакциите, когато правите значителни промени, които могат да предизвикат възражения у другите потребители. Ако се сблъскате с грубо или неадекватно поведение, не се поддавайте на изкушението да отговорите по същия начин.

Първо средство: разговаряйте с другите замесени страни[редактиране]

Първото средство за разрешаване на почти всеки конфликт, е да се обсъди проблема на дискусионната страница. Или влезте в контакт с другата страна на дискусионната страница на съответния потребител, или използвайте дискусионната страница на въпросната статия. Никога не провеждайте дискусията на страницата на самата статия. Когато обсъждате даден проблем, запазете самообладание и не използвайте никакви лични нападки. Погледнете въпроса от гледната точка на другия и се опитайте да постигнете компромис. Приемете, че другият действа с добра воля, освен ако нямате безспорни доказателства за обратното.

Както на този етап, така и през целия процес на разрешаване на спора, разговорът с другата страна не е просто формалност, която трябва да изпълните, преди да отидете на другия форум. Неуспехът ви да провеждате с добра воля дискусията, показва, че се опитвате да ескалирате, а не да разрешите спора. Това ще накара хората да бъдат по-малко благоразположени към вашата позиция и може да ви попречи ефективно да използвате следващите етапи за разрешаване на спора. Обратното, обоснованата дискусия и сериозните преговори между страните, дори и без незабавен успех, показват, че сте заинтересован от намиране на решение, което съответства на политиките на БГ-Фантастика.

По-нататъшно разрешаване на спора[редактиране]

Ако разговорите с другите замесени страни не успеят, трябва да опитате един от следните три метода за разрешаване на спорове. Кои ще изберете и в каква последователност, това зависи от естеството на спора и от предпочитанията на замесените в него хора.

Обсъдете с трета страна[редактиране]

  • БГ-Фантастика работи чрез изграждане на консенсус. За постигане на консенсус по спорна тема, необходимо е да изложите въпроса пред по-голяма аудитория. При спорове по съдържанието на дадена статия, ако не сте приели примирие преди този момент, направете го сега. Това позволява на останалите безпристрастно да разгледат въпроса, без объркване от продължаващи редакции, които могат да утежнят спора. Ако редакторската война продължава и примирието е неосъществимо, подайте искане за защита на страница към администраторите, за да дадете възможност процесът да се придвижи напред.

Направете проучване[редактиране]

  • Ако консенсусът е труден за измерване от самата дискусия, или ако някои потребители пренебрегват консенсуса, обмислете провеждане на статистическо проучване на мненията. Проучването трябва да бъде проектирано внимателно така, че да представя безпристрастно всички страни в спора.

Забележка: Неофициални допитвания могат да се провеждат по всяко време, ако има достатъчно участници в дискусията, но даването на гласност на проучването може да ангажира по-голяма част от общността и да даде по-голяма тежест на резултата.

Посредничество[редактиране]

  • Подайте искане за посредничество за разрешаване на спора. Посредничеството е доброволен процес, в който неутрално лице работи със страните в спора. Посредникът помага на страните, като ги насочва към постигане на споразумение, което да бъде приемливо за всеки. Когато официално поискате посредничество, бъдете готов да покажете, че се опитвате да разрешите спора, като използвате стъпките, изредени по-горе.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Разрешаване на спорове в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Harry, Stanislav, 5ko
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Resolving disputes в en.wikipedia.org, към 9 януари 2005, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Mav, Michael Snow, Fred Bauder, MyRedDice, UninvitedCompany, Angela, Tim Starling, 168..., Gracefool, Jdforrester, Lysdexia, Stevertigo, Alex756, Cimon Avaro, 152.15.26.44, TwoOneTwo, Ed Poor, Paul Stansifer, Delirium, Ojigiri, Sj, Sam Spade, Camembert, 203.45.221.89, Hyacinth, 81.152.63.202, 172, Eequor, Guanaco, 198.81.26.102, Tom-, 63.100.200.98, Edcolins, 62.252.192.4, BCoates, TPK, Waerth, Francis Schonken.

</center>