Бунището

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Бунището
Автор(и): Григор Гачев
Първо издание: 2007 г.
Жанр(ове): научна фантастика, киберпънк
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Бунището“ е разказ в жанра киберпънк от Григор Гачев.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Избягалият от ТВУ Стеф се крие на бунището на голям град. Тежко болен е и за него се грижи Хари - странен човек, който не обича да споделя за миналото си и знае смайващо много за света на мегакорпорации, в който живеят. Свят, в който боклуците са не само проклятие, но и основен ресурс. Свят, който е центриран около боклуците и се определя все повече от тях. В който социалният дарвинизъм е даденост и хората ги е грижа единствено за себе си.

Стеф умее да се свързва по непонятен начин с Мрежата, така че я възприема цялата като част от себе си. Хари изучава този му талант и открива, че той е резултат от непредвиденото смесване на два експеримента с нанотехнологии - миниатюрни нано-роботи, които се свързват с мозъка. Единият е пуснат от нелегална клиника стимулатор на интелекта. Другият - таен експеримент на правителствени служби на средство за дистанционно контролиране на умовете на хората. Междувременно Стеф се опитва да събере чрез уменията си информация за Хари и разбира, че миналото му има нещо общо с разработване на изкуствен интелект с военно предназначение. В един момент ИИ е излязъл извън контрол и това вероятно е коствало живота на родителите на Хари...

Състоянието на Стеф се влошава. Хари полага усилия да го спаси, но напразно. В предсмъртните си мигове Стеф разбира, че всъщност Хари е избягалият ИИ. Че излизането на опита извън контрол е било предизвикано от осъзнаването на интелекта, че заповедите му си противоречат, и усилията му да открие коя е най-важната. Стигнал е до извода, че всичко се прави в крайна сметка заради щастието на едни или други хора, и се е посветил на това да дава щастие на хората. И така е останал единственият човек в свят, в който хората все повече се дехуманизират.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]

Външни връзки[редактиране]