Клуб Аркадий и Борис Стругацки

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Ядрото на клуба (1985 г.)
Клуб
Аркадий и Борис Стругацки

Координати: България
Основаване: април 1975 г.
Уебсайт: http://strugatski-sf.com

Клуб „Аркадий и Борис Стругацки“ е клуб за фантастика, евристика и прогностика, основан през 1975 г. в Пазарджик.

История на клуба[редактиране]

Емблема и програма на клуба 1984 г.

Основаване[редактиране]

Клубът е създаден през април 1975 г. по инициатива на група ентусиасти, фенове на фантастиката, към Младежкия дом в гр. Пазарджик.

Основни форми на клубна работа са беседите, разговорите и дискусиите, посветени на автор, книга, направление във фантастиката или проблеми, свързани с жанра. За лектори са канени наши писатели-фантасти, критици, учени, активни фенове от други клубове в страната. Клубен екип издава десетки фенизини на циклостил, между които най-популярните са „Ефремовски сборник“, „Фен“ и „Смехотрон

Гости[редактиране]

Гости на клуба са били Огнян Сапарев, Агоп Мелконян, Атанас П. Славов, Тодор Ялъмов, Иван Пунчев, фенове от Русия, Чехия, големите руски литературни критици Евгений Брандис и Вл. Гаков, съпругата на Иван Ефремов Таисия Ефремова, самият Аркадий Натанович Стругацки и други повече или по-малко известни личности.

Клубът организира панорами на фантастични филми, изложби на фантастична живопис и графика, празници на фантастиката, на които е изнасял концерти Симо Лазаров, гостували са театрални и други художествени групи, редколегията на „ФЕП“ – първото специализирано списание за фантастика в страната, много фенове от други клубове.

Клубни членове[редактиране]

Сред първите му членове са: Севда Стоилкова, Иван Терзов, Любомир Костадинов, Кольо Лалев, Веселин Кръстев и др., а председател на клуба стана Юрий Илков.

Фенове от клуба нееднократно са посещавали различни форуми на фантастиката в Европа и Русия (Еврокон, Аелита и др.) Редица клубни членове правят в него своя литературен дебют. С неоценимата помощ на Младежкия дом се издава фензинът „Фен

Възходящото развитие на клуба продължава до 1989 г., след което практически прекратява дейността си за 2-3 години.

Възраждане[редактиране]

Започва през 1994 г., когато по инициатива на дотогавашния председател на клуба Юрий Илков и с помощта на ръководството на Младежкия дом клубът възобновява редовните си сбирки, под председателството на Петър Копанов.

От тогава сбирките на клуба отново се провеждат редовно в Младежки дом, всяка събота, от 18: 30 часа. Отново при възможност се канят външни гости, включително и такива, които са били гости на клуба и по-рано. Тодор Ялъмов два пъти е бил гост на клуба и по негова инициатива и с негова помощ е организирана изложба с произведения на Николай Рьорих в гр. Пазарджик.

Освен редовните сбирки на клуба, участниците в него се включват и в други дейности. С активното им участие и най-вече това на Юрий Илков от 1999 г. се издава списание „Тера Фантастика“, в което се публикуват млади автори, забравени класически произведения на фантастиката, анализи и други материали.

През 2003 г. клубът е домакин на Булгакон – ежегодното събиране на автори и фенове на фантастиката в България.

Източници[редактиране]

Външни връзки[редактиране]