БГ-Фантастика:Правило за тройно връщане

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Правилото за тройно връщане (ПТВ) гласи:

Не връщайте редакция на една страница повече от три пъти в течение на 24 часа.
(Това не важи за връщания на собствени редакции и премахването на безспорен (явен) вандализъм.)

Тази политика важи за всеки сътрудник. Използването на марионетки не е легитимен начин за избягване на ограничението. Ограничението не важи обаче за групи потребители. Ако редакцията наистина крайно се нуждае от връщане, най-вероятно някой друг ще я върне. Това има и по-голям шанс да покаже коя от версиите се подкрепя от общността. В случай, че правилото ви ограничава, разговаряйте с други уважавани от вас уикипедианци, и ги помолете да хвърлят един поглед. Ако и вие, и човекът, помолен за помощ, направите три връщания, вероятно е време страницата да бъде защитена и да се потърси разрешение на спора.

Принципът е съпоставим с правилото Ко (恒) в играта Го, или правилото за тройното повторение в шаха.

Цел на политиката[редактиране]

ПТВ не дава на потребителите неотменимото право да правят три връщания всеки 24 часа и не поощрява връщането като редакторска техника. То е замислено да спира стерилните редакторски войни. Упоритото връщане си остава непрепоръчителна практика и не представлява коректно сътрудничество в почти всички случаи.

Ако откриете, че сте връщали страница дори само повече от един път на ден, това говори за сериозен проблем и е най-добре да се пробва разрешаването на спора, започвайки с беседата на страницата.

Връщане и вандализъм[редактиране]

Ако се налага да връщате многобройни редакции на вандали или потребители с издадени забрани за редактиране, най-вероятно трябва да се блокира потребителя или IP-адреса. Ако не сте администратор, обърнете внимание на администраторите в БГ-Фантастика:Заявки към администраторите. Ако сте администратор, блокирайте съответния потребител.

Това изключение не важи за връщания на установени потребители, просто защото смятате тяхните редакции за "вандализъм". Ясният вандализъм е безспорен—не го бъркайте с редакции, с които просто не сте съгласни.

Изпълнение на правилото[редактиране]

Ако потребител наруши правилото за тройно връщане, администраторите могат да го блокират за максимум 24 часа. В случаите, когато различни страни са нарушили правилото, администраторите трябва да третират всички страни еднакво.

При систематично нарушаване на правилото може да бъде издадена забрана за редактиране.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Правило за тройно връщане в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: V111P
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Three-revert rule в en.wikipedia.org, към 25 февруари 2005, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Neutrality, MyRedDice, Angela, Anthony DiPierro, Jimbo Wales, Netoholic, Jayjg, Gzornenplatz, Michael Snow, Eric B. and Rakim, Raul654, Sannse, Grunt, Tony Sidaway, David Gerard, 927, Charm, Jnc, Curps, Guanaco, 259, 68.1.211.68, SWAdair, Jnestorius, Brianjd, EventHorizon, Radicalsubversiv, Jakew, 64.12.116.200, CryptoDerk, Cedric Dwarf, Dante Alighieri, Fennec, Mormegil, SocratesJedi, AlanBarrett, Mav, Husnock, Gazpacho, Fvw, 132.230.108.236, Jarich, 172.194.227.178.

</center>