БГ-Фантастика:Прилагайте презумпцията за добронамереност

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Прилагайте презумпцията за добронамереност е фундаментален принцип за всяко уики, включително БГ-Фантастика. Тъй като позволяваме на всеки да редактира, трябва да приемем, че повечето хора ще използват тази възможност добронамерено. Най-малкото, приемаме, че повечето хора, които редактират БГ-Фантастика, се опитват да помогнат, а не да навредят. Ако нашето доверие не беше оправдано като цяло, проектът БГ-Фантастика щеше да се провали отдавна.

Ако с основание приемете, че нещо е добронамерена грешка, то коригирайте я не просто като върнете старото състояние или като я обявите за вандализъм. Използвайте дискусионните страници, за да обясните мнението си. Когато не сте съгласни с някого, не забравяйте, че той евентуално си мисли, че помага на проекта. Като имате това пред вид, можете да избягвате недоразуменията и да не допускате изостряне на споровете около проблемите. Най-вече, не забравяйте да бъдете търпеливи към новодошлите, които не са запознати с културата и правилата на БГ-Фантастика.

Бихме желали хората да прилагат презумпцията за добронамереност от самото начало, но истината е, че всички ние се учим от опита. Има разлика между прилагането на презумпцията за добронамереност и пренебрегването на очевидната недобронамереност. Тази статия в никакъв случай не е предназначена да оправдава лошото поведение на онези, които би трябвало да знаят как да се държат по-добре, нито пък е предназначена да внушава, че общността трябва да пренебрегва такова поведение.

Когато редакторските войни се разпалят, лесно е да се забрави прилагането на презумпцията за добронамереност.

Ако приемете презумпцията за недобронамереност, то биха се случили няколко неща:

  • Може да отправите лични нападки. Щом отправите лична нападка срещу някого, той е склонен да спре да прилага презумпцията за добронамереност спрямо вас. Редакторската война ще стане още по-опасна. Хората са като слоновете – трудно забравят.
  • Може да забравите за политиката за неутрална гледна точка. Идеалът е да се правят статии, приемливи за всички. Всеки път, когато връщате (а не променяте) пристрастна редакция, това е поражение за неутралната гледна точка, независимо от това колко крайна е била редакцията. Поставете се на мястото на другия и си помислете защо той е почувствал статията пристрастна. След това, ако е възможно, опитайте се да интегрирате неговата гледна точка, но по начин, който смятате за неутрален. Ако всяка страна продължава да прави това, те накрая ще се срещнат в неутралната гледна точка, или поне близо до нея.
  • Ако поправите нечия грешка (дори и тайно да си мислите, че тя е била умишлена), този човек би приел това по-добре, отколкото ако направо го обвините в лъжа.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Прилагайте презумпцията за добронамереност в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Harry, Петко, Daggerstab
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Assume good faith в en.wikipedia.org, към 24 март 2005, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Isomorphic, Morwen, David Gerard, Angela, Bcorr, SimonP, Chocolateboy, Nickj, Susvolans, Troels Nybo, Curps, Mailer diablo, Bobo192, Andrew pmk, Wetman, AllyUnion, Wile E. Heresiarch.

</center>