Потребител беседа:Sol lam

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Здравей! :-)[редактиране]

И огромно благодаря за разкошните статии! Помагай когато, с каквото и колкото ти е приятно, изобщо - почивай си тук, когато ти писне от работа или друго! Хора като теб са винаги добре дошли. -- Григор Гачев 23:11, 28 декември 2006 (EET)

Благодаря[редактиране]

Здравей и благодаря за добрите думи. Мисля, че имам нужда от помощ. Днес пуснах беседа за романа "Ян Бибиян", но не успях да създам подкатегория в "Романи по име" - "Я" и моля да ми обясниш как или да откриеш такава и да преместиш беседата ми под тая буква. Приятно е, наистина и идеята ми харесва много:) А и усещам, че ще науча нови неща... (Написано от Sol lam)

(Прехвърлих от моята беседа абзаца тук - може би ще ти е по-удобно да виждаш при логване получените отговори. :-) )
Във всяка статия се описва към кои категории спада тя. Примерно, най-отдолу на статията се слага:
[[Категория: Романи по име - Я]]
И статията автоматично попада в категория "Романи по име - Я". Ако категорията още не съществува, линкчето за нея под статията е червено, и като го цъкнеш, се отваря прозорец за редактиране. Просто пишеш вътре "В тази категория са събрани романи, чието име започва с буквата Я".
След това добавяш отдолу: [[Категория: Романи по име]], за да попадне пък тя в категория "Романи по име", и я записваш. И всичко е наред! :-) Подкатегориите ще се добавят автоматично, точно както статиите се добавят в тях.
Мога много лесно да го направя и аз, но предпочитам да го оставя на теб, за да пробваш. Ако се получи какъвто и да е проблем, просто ми пишеш - не се бой, всичко е оправимо, експериментирай спокойно! :-) Ако пък искаш да четеш как се правят повече неща - в Наръчника е описано всичко, за което съм се сетил.
Също, може да ти е удобно, ако при правене на статии използваш готови образци, и шаблони. Ето тук ще намериш образци за най-различни статии. Копираш си образеца в празния прозорец за редактиране на новата статия, и само попълваш нужното и триеш ненужното. Примерно статията за "Пътят на Икар" съм я правил така.
Един дребен съвет: подписвай коментарите, които пишеш по беседите. Най-лесно става, като напишеш след текста си две тирета и четири тилди, ей така: -- ~~~~. При записването това ще се превърне в подпис с име, час и дата, подобен на моя (аз правя моя по точно този начин :-) ). -- Григор Гачев 19:54, 29 декември 2006 (EET)

Добре обясняваш:)[редактиране]

тново благодаря - добре обясняваш. Макар и начинаеща, на третия или четвъртия път се справих. Ти така ли си бил в началото? Сигурно след още няколко опита няма да ми изглежда така сложно... С авторите е по-лесно. Приятна почивка! --Sol lam 23:52, 29 декември 2006 (EET)

Пак прехвърлих абзаца от моята беседа тук. Ако му отговоря при мен, ще трябва всеки път да проверяваш беседата ми - няма да ти излезе автоматично съобщение, че имаш нови съобщения. Затова ще ти е по-лесно, ако водим целия диалог тук. (Аз така или иначе чета всичко, няма как, така че не ми пречи. :-) )
Виждам, че се справяш много добре с правенето на статии, и учиш бързо. :-) Искаш ли да драснеш няколко думи за себе си на потребителската си страница тук? Не е задължително, но някак създава усещане за запознаване. Нито пък непременно е нужно да си кажеш истинското име. :-)
Една причина да си струва да използваш готови образци и шаблони е, че те правят много красоти, и записват в много категории автоматично, без да трябва да го правиш специално. Погледни примерно статията за Йордан Радичков, или тази за Светослав Минков - изглеждат добре, а по тях е хвърлен по-малко труд за оформяне и категории, отколкото по твоите. Струва си! :-)
А дали съм бил така в началото - мислиш ли, че някой се ражда научен? :-) -- Григор Гачев 01:16, 30 декември 2006 (EET)
Апропо - откъде взимаш тези неща? Сама ли пишеш статиите, или ги преписваш отнякъде? -- Григор Гачев 20:23, 30 декември 2006 (EET)
Какво, какво, какво пак не направих както трябва?!!! Защо ми излезе категорията в произведения по жанр, но не и в произведения по име? Ще си оскубя косата!!! Виж моля те какви ги натворих с романи по буква "О" и ми кажи как успях пак да объркам отварянето на категория? --Sol lam 19:23, 3 януари 2007 (EET)

Ще пробвам[редактиране]

Добре, ще пробвам с шаблон, макар да ми се струва много препарирана работа и самата дума да ми действа смразяващо. Драснах два-три-към-6-7 реда в данните за потребител. Ние се познаваме, имахме възможност да поговорим на "Таласъмия"-та, пък и чета твоите постинги в blog-а, даже отначало влизах от там тук. Не мога да подписвам статии, в които нямам авторски принос, но пък като огледах какво е положението с информацията за някои писатели в интернет - наистина нуждата от въвеждане на данни била голяма. Смятам да потърся данни за Чавдар Мутафов и Владимир Полянов, но ще стане след 3-ти, мисля, че имам само за първия и ще се пробвам с шаблона. Чао засега и благодаря за окуражаването и напътствията :). --Sol lam 20:53, 30 декември 2006 (EET)

За шаблона - така е, малко препарирана работа е. Но е улеснение за куп неща. Погледни как обработих статията за Елин Пелин, и ще видиш колко много работа свърши поставянето на шаблон. :-)
За статиите - принципно, тук не подписваме статиите си, защото всяка статия обикновено е дело на много хора. (Но пък историята й пази точен списък за всяка буква и запетайка - кой кога я сложил, махнал, местил... Така че авторството е ясно до степен, непостижима при хартиените статии.)
Много важно изискване е обаче статиите да не са обременени от авторско право. Това означава, че трябва или да сме ги написали ние (а не просто преписали буквално отнякъде), или да сме ги откопирали от някой източник без авторски права (примерно Уикипедия), или поне да сме ги изкомпилирали от няколко различни източника - но не бива да сме ги преписали буквално! Във всички случаи най-отдолу е редно да се даде списък на използваните източници - погледни например статията за Светослав Минков, раздел Източници. Така е нужно, за да може всичко тук да е наистина свободно за ползване за всеки и завинаги. :-).
Апропо, една дребна идейка. :-) Когато човек пипа по страница дребни неща, които не променят казаното - поправя правописни грешки или структура на изречения, уточнява дреболии и т.н. - е добре да маркира промяната като "малка". Прави се, като зачекнеш кутийката "Това е малка промяна" под реда "Резюме", който е под прозореца за редактиране. :-) -- Григор Гачев 21:12, 30 декември 2006 (EET)

Да, ясно[редактиране]

Да, ясно ми е, написах, че съм ползвала лекции на проф. Ив. Сарандев, както и данни от събраните съчинения на Елин Пелин и книга с биографии, издадена във Велико Търново, но не зная как стои въпросът с авторските права. Мога да те успокоя, че не са преписвани буквално никъде, извадени са само биографичните данни без ала-бала глупости и излишни неща. Само дето не зная доколко фактите от нечия биография могат да се окажат претенция на който и да е, че е им е автор. Нито дали изваждането на данни от нечии лекции, когато са свързани с исторически факти, могат да са претенция за такива авторски права. Какво мислиш? За останалите смятам да ползвам енциклопедии, те дали също са с претенции за авторско право? --Sol lam 15:05, 31 декември 2006 (EET)

Голите факти - не. Но ако препишеш буквално дори едно изречение - уви, да. Напоследък авторското право (и наглостта на някои негови собственици) стига до безумия, умонепобираеми за нормалния човек. Издателство "Труд" например затвориха чрез НСБОП сайта за книги на слепите, защото съдържал "пиратски" произведения на Елин Пелин, на когото те държат правата. Лично водих в НСБОП създателя на сайта, Виктор Кирилов (той също е незрящ), за да си получи писменото предупреждение. Ама законът давал тези права на слепите? Нашите адвокати мислят другояче. Ама законът бил на страната на слепите? Може. НСБОП обаче е на наша страна... :( Та затова е добре да сме излишно предпазливи - не бива боклуци да могат да шантажират труда ни. -- Григор Гачев 15:38, 1 януари 2007 (EET)

От интернет се окза, че просто почти няма какво да ползвам, когато има данни за някого, те са толкова оскъдни, че е смешна работа, за Николай Райнов пък имаше доста написано, но нещо не ми вдъхват доверие нещата, които разгледах, а е интересно например доколко близък е бил с Петър Дънов. --Sol lam 15:05, 31 декември 2006 (EET)

Такива неща определено могат да са интересни, защото имат връзка с духовните му търсения, и оттам с литературните му позиции и творби. -- Григор Гачев 15:38, 1 януари 2007 (EET)

Та такива работи. Какво трябва да направя оттук нататък? --Sol lam 15:05, 31 декември 2006 (EET)

Каквото ти е приятно. Това е много важно правило - работи тук каквото ти е приятно. Нека работата ти тук е игра и почивка, а не задължение. :-) -- Григор Гачев 15:38, 1 януари 2007 (EET)

А, щях да забравя, харесаха ми допълненията и това как е станало за Елин Пелин, особено краткото и ясно пояснение са това каква е разликата между първата и втората част. Мислех да го правя, но се отказах, защото ми се струваше, че е излишно, но сега ми харесва. И защото има един стар спор трябва ли първата част на романа да се смята за фантастика, но от онова време, когато учех, представите за фантастика се разшириха, по-точно - фентъзито навлезе твърде навътре в полето на фантастичната приказка, така че според мен е правилно целият роман да се смята за фантастичен, друг е въпросът дъртите академици биха ли се съгласили. --Sol lam 15:05, 31 декември 2006 (EET)

Наистина, първата част е гранична между фентъзи и приказка. Но заради втората, и заради пълнотата на информацията в сайта е по-добре да опишем и нея. Пък академиците да си спорят... :-) -- Григор Гачев 15:38, 1 януари 2007 (EET)

И още...[редактиране]

И още нещо исках да те попитам. Ако сканирам снимки от литературната енциклопедия или друга книга с биографични данни или събрани съчинения, нещо такова, но издавани преди 1989 г., това дали ще е нарушение на авторските права на някого? Да го направя ли, защото след 3 ян. ще си спомня какво е да четеш и пишеш в читалня, а там ще имам възможност да сканирам? --Sol lam 15:21, 31 декември 2006 (EET)

Абсолютно нарушение е. :( Авторското право върху снимките трае 70 години от смъртта на направилия снимката. По тази причина аз моля автори и наследници за снимки, за които да е изрично обявено, че са или обществено достояние (public domain), или лицензирани под Лиценза за свободна документация на ГНУ. -- Григор Гачев 15:38, 1 януари 2007 (EET)

Ако пък разбрах...[редактиране]

Ако пък разбрах къде ми отлетя първият опит да отговоря... Добре е, че попитах за снимките - не бях се сещала досега, но както е тръгнало след още 20 год. може тук да се поздравим с правото да пуснем портрет на някой, умрял 50-те години на миналия век. За историята с Виктор Кирилов и сайта bezmonitor.com зная и разпратих на повечето си познати линк към подписката и твоите постинги, макар че вече май е изтекъл срока на петицията, но оставих линка на блога си да стои и гледам, че хората продължават да се подписват, което ме кефи. Стигам до извода, че гражданското общество, ако се надява някой да го базари за нещо, трябва да е не цивилизовано, а варварско. Защото в Гърция блокират пътища, разливат цистерни с мляко, във Франция трошат, палят, чупят и се оказва, че агресията е единственият език, който съвременните политици разбират. Бойкотът спрямо "Труд" е уместен, ясен като послание и справедлив, надявам се все повече хора да се ограничават от купуване на нещата им, за да усетят от издателската къща какво означава онова непознато в българския бизнес-климат чувство да си дискредитиран. А по повод "излишната предпазливост" - стигам до това, което ти ми говореше в началото - ползването на шаблони помага за пълно изчистване от външни влияния, ще превъртя отново всичко, за да съм сигурна, че е в ред. Остава неясен въпросът с ползването на лекции, а там е трудно да се намери каквото и да било, защото темата за българския диаболизъм не се радва на особено внимание от другите литературни историци, пък и Сарандев е най-добрият. Но и доста ревнив към личните си приноси, ще видя какво ще измися. И - Честита Нова 2007-ма година!:) --Sol lam 16:42, 2 януари 2007 (EET)

Политиците разбират не от цивилизован или варварски език, а от заплаха за постовете си. И гръцките, и френските се уплашиха не от палене и чупене, а от това, че масовият гражданин ще ги обяви за некадърни и ще гласува срещу тях... Дали бойкотът срещу "Труд" ще успее, зависи от нас си - и ще постигнем с него толкова резултат, колкото заслужаваме. (Между другото, кой беше блогът ти? За срам и позор съм забравил...)
Между другото, една дреболийка: "О'Корс" и "Теут се бунтува" не са романи от един цикъл, в смисъла, в който са например "Задругата на пръстена", "Двете кули" и "Завръщането на краля" ("Властелинът на пръстените"). Затова не ги маркираме в инфокутията като "предишен" и "следващ" - това е запазено за произведения от един цикъл. :-) -- Григор Гачев 20:01, 3 януари 2007 (EET)

Къде ми е грешката?[редактиране]

Е, кажи де, къде ми е грешката? Защо така стана с поредния ми опит да направя от А до Я всичко, и шаблон да ползвам, и категория да отворя, и т.н. Не че съвсем не стана, ама стана наполовина. Онова с двата романа ще го оправя, ако не си ме изпреварил вече, а изтрих едни работи там за символизма, защото не са верни, не зная кой ги е добавил.

Между другото, не си забравил нищо - не изглеждаш и на човек, който забравя каквото и да е. Аз не съм ти споменавала досега, че имам блог, пък и не съм много редовна в пускането на записи и статии по него. Казва се "Вторични мисли" и вероятно е възскучен за повечето търсещи забавление в мрежата хора, пък и съм пращала линк на около 10 души. Общо взето - сравнително ново е за мен. Преди не бях правила нищо подобно, нито съм работила в Интернет или за него. Ако искаш, го виж, линкът е [1]. Чао засега! Как ти казват всъщност, че Григор ми се струва малко дългичко? --Sol lam 15:32, 4 януари 2007 (EET)

Грешка нямаш - просто правенето на всичко от А до Я е навик, който не се учи лесно; аз също постоянно греша, въпреки че не просто съм го правил много пъти, а съм измислил повечето правила, по които то се прави. :-) Просто с времето нещата ще се оправят - не се кахъри. Онова за двата романа съм го оправил, а работите за символизма вероятно са мое дело; просто понякога пиша много уморен, и оплесквам нещата.
За забравянето - напротив, ужасно разсеян човек съм и много се комплексирам от това. Ще погледна блога ти с удоволствие. А как ми казват - на който както му попадне. (Повечето все пак ми викат Григор. :-) ) А на теб? -- Григор Гачев 17:52, 4 януари 2007 (EET)
Ами на мен - Светла. :-) Нещо не е в ред, защото при теб "Пътят на Икар" едновременно попада в категориите за произведения по име и за произведения по жанр, а аз успях само с второто и всичкото кьорене не помогна да пльосна романите на Георги Илиев в две категории едновременно. --Sol lam 18:50, 4 януари 2007 (EET)
Григор, можеш да се смееш колкото си искаш, но току-що натворих поредното недоразумение - моля те, изтрий едната статия за "Смърт в небесата", тази, в която са излезли само затварящите кавички в заглавието и изглежда много грозно.

--Sol lam 19:24, 4 януари 2007 (EET)

За категориите - няма никакъв проблем в края на статията да добавиш колкото искаш реда с "[[Категория: еди-коя си]]", по една категория на всеки ред. Оправил съм романите на Георги Илиев: ако искаш, отвори ги за редактиране, иди накрая и виж как съм го направил. За погрешно създадената статия - изтрих я, никакъв проблем. :-)
Една хитринка: ако случайно създадеш по погрешка статия, или нещо подобно - случва се доста често - слагаш в нея шаблона {{бързо изтриване}}, и тя попада в категорията "Страници за бързо изтриване". Ако пък искаш да изтриеш страница, но не си сигурна дали е нужно, или не, слагаш в нея шаблон {{изтриване}}, и тя попада в "Страници за изтриване". Разликата между двете е, че в "бързо изтриване" се слагат боклуци без стойност, като правило твое дело, докато в "изтриване" се слагат неща, които теоретично биха могли да бъдат от интерес за някого, и си струва да се обсъди дали да се трие. Също, добре е отбелязаната за "изтриване" страница да я запишеш на БГ-Фантастика: Страници за изтриване, за да се обсъди там удобно дали да се трие. Полезен обичай е при уикитата. :-) -- Григор Гачев 21:53, 4 януари 2007 (EET)

Обясненията са си наръчник[редактиране]

Обясненията ти са си направо кратък наръчник, много е удобно така да питам конкретни неща и да ми отговаряш. Гри, благодаря за поправките. Ще ми прегледаш ли и написаното за Чавдар Мутафов - малко ми е неудобно, но се опасявам, че допускам все повече правописни грешки, а четири очи виждат повече от две. Всъщност, ти май всичко преглеждаш, а? Лека седмица! --Sol lam 14:34, 7 януари 2007 (EET)

Сблъскване на редакции[редактиране]

Привет! :-)

Редактирали сме статията за Чавдар Мутафов едновременно, всъщност аз съм я редактирала след теб и по този начин съм затрила твоите редакции. Не би трябвало да се получи така - по принцип изкарва съобщение за нова или друга редакция, не знам защо сега е станало така.

Много се извинявам, ей сега ще го оправя! --Intery 14:51, 7 януари 2007 (EET)

Много диво съвпадение, хе-хе, направо изключително! Аз не знам какво е възможно или не да се случи тук, защото все нещо не ми се получава и не допроумявам, но вероятно е нормално за начинаещите. Важното е, че ми е приятно и интересно. Привет!!! Съжалявам, че се е наложило нещо да връщаш, ще се радвам да добавиш още. :-)

--Sol lam 17:07, 7 януари 2007 (EET)

О, вината е по-скоро моя, аз бях затрила твоите редакции, не ти моите :-). Но сега всичко си е както трябва.
Иначе, гледайки твоите статии (страхотни са!), все повече се убеждавам, че откъм знания съм абсолютно начинаеща и едва ли бих могла да съм от полза с нещо повече от технически дреболии :-).
(Друг е въпросът, че в опитите си да помогна с категориите, май създавам повече работа на Григор, отколкото донасям ползи...) Поздрави, Intery 19:27, 9 януари 2007 (EET)
Ако с това последното се свикваше, той трябва вече да е свикнал с неповторимото ни и объркващо всичко женско присъствие, :-). А що се отнася до знанията - аз си служа със справочна литература, знанията си в момента опреснявам, защото от студентските години съм ги позабравила, но тогава пък ги нямаше някои книги... На мен много ми е необходим някой, който да ми коригира грешките, защото забелязвам, че все повече ги допускам. Така че - благодаря за желанието и помощта и до сега, и за в бъдеще. Ще разчитам на теб. Мисля, че всяка помощ тук е важна, и за нея няма мерна единица, слава богу. Единствената помощ, която не би ми харесала, е неоказаната и останалата само под формата на намерение :-). Приятно прекарване тук ти желая!!! --Sol lam 14:16, 11 януари 2007 (EET)

Произведения и издания[редактиране]

Пак здравей! :-) Още едно мъъъъничко уточнение: библиографията я делим на произведения и издания (примерно един сборник разкази отива в изданията, защото е издание, а всеки един от разказите поотделно - в произведенията, защото е произведение). Също, както произведенията, така и изданията ги делим на фантастика и нефантастика - нефантастиката не се уикилинква, защото иначе трябва да направим статии за цялата българска литература... похвално е, но ни е извън силите засега.

(Между другото, статията за Димитър Полянов е станала просто чудесна! :-) Имаш ли идея кои от изданията му са фантастика (диаболизъм), и кои не са? За мой срам, аз не знам.) -- Григор Гачев 21:48, 8 януари 2007 (EET)

:-) И ти пак здравей. Аз се чудех защо е необходима чак такава раздробеност и направо затрих един бюлюк заглавия на раздели и подраздели. Благодаря за оценката ти, но за жалост все още не мога да дам такова точно описание на произведенията и не мога да ти кажа кои трябва да се определят като фантастика (освен сигурните разкази от сборника "Смърт") - за целта трябва да ги прочета наново всички, което ще направя, но ми трябва повече време - до средата на годината би трябвало да съм наясно със себе си кое може да се причисли и кое не към фантастиката. Разбира се, диаболизмът е фантастика по-скоро от съвременна гледна точка - не мисля, че някой от авторите тогава е смятал, че пише нещо такова, за тях това са били произведения в жанра "ужаси" и "мистерии", според мен. Днес бихме ги нарекли "хорър". Трябва да доредактирам нещата, които пиша, но доста повече ме притесняват правописните ми грешки :(. Ако те дразни да ти казвам Гри, направо ми кажи, на мен ми е по-лесно да съкращавам. Та моля те, гледай за правописни грешки след мен, Гри. Полянов е Владимир. Има и Димитър, но той е друг, за мен - напълно безинтересен. Диаболични са сборниците "Смърт", "Комедия на куклите" и "Момичето и тримата", но зная само разказите от първия сборник: "Смърт", "Един гост", "Ерих Райтерер". Основите са затова - да се запълват :(. Когато ги изчета наново, ще ги опиша и ще допълня за приносите и стила. И накрая - защо всъщност изобщо трябва да даваме пълна библиография за нефанатастиката, не мисля че е нужно? --Sol lam 13:07, 9 януари 2007 (EET)
За гледането за грешки - с удоволствие, но не зная ще ги хващам ли винаги: разсеян човек съм, и често работя по уикито късно вечер, когато съм много уморен. За библиографията за нефантастиката: принципно не е нужно, но може да е добра идея, ей така, за пълнота, ако ги знаем. (За нефантастичните неща обаче не правим имената им на линкове към статии за тях - само ги споменаваме.) А какво е фантастика, и какво не - знаеш, рязка граница няма... :-)
А, и още една дреболийка: Отдолу, под прозореца за редактиране, има прозорче с надпис "Резюме:". То е, за да опише човек с няколко думи какво горе-долу е пипал. Много е полезно - цъкни вляво на "Последни промени", и ще видиш защо. :-) -- Григор Гачев 15:47, 9 януари 2007 (EET)
Здравей отново :-) Не знам какво да ти кажа по повод линка в твоята страница, освен че такава навалица ме подсети веднага откъде се е втурнала към моя блог :-). И благодаря много!!! Думите ти тоо-о-о-оооолкова ме зарадваха, само че се налага да си призная нещо. И на мен ми се ще да съм около 20-годишна, но не съм. Всъщност това лято ще стана на 34, колкото и да не ми личат. И ставам все по-разсеяна с годините, но това пък си има своето особено очарование и като човек, изповядващ същия грях, разсеяността, вероятно разбираш чудесно в какви забавни ситуации се озовава често човек заради отнесеността си. Хе-хе, а иначе се радвам много, дето ти е било приятно да попрочетеш от моите бръщолевици... --Sol lam 14:30, 11 януари 2007 (EET) Ох, Гри, забравих да питам - може ли тия гадни запетайки да се махат от текстовата кутия с биографичните данни на писателите. Явно където има незапълнени неща остават някакви досадни или по две по две запетаи и изглежда нелепо, но не можах да открия откъде да ги разкарам?!!! --Sol lam 14:39, 11 януари 2007 (EET)
За линка - просто блогът ти ми хареса. :-) А за запетайките - вината за тях е моя, трябва да се разкарат от шаблона. Тогава ще престанат да се появяват навсякъде. Лошото е, че все нямам време да седна и да измисля как точно да се появяват само когато са нужни. Но ще го направя. -- Григор Гачев 16:41, 11 януари 2007 (EET)
Изчистих ги от местата на раждане/смърт. Казвайте, ако се появяват на други места. --Спас Колев 17:36, 11 януари 2007 (EET)
Огромно благодаря! -- Григор Гачев 18:24, 11 януари 2007 (EET)
И от мен също! Ама те не се виждаха, аз уж гледах в тоя шаблон, странна работа, кви работи мистериозни правите, мама му стара. Взех разрешение от Андрея Илиев да прехвърля информация от сайта му в статия за него и утре, най-късно, неделя, ще я направя :-) Зададох му и няколко въпроса, ай да видим дали ще ми отговори... Чао на всички ви! --Sol lam 20:43, 11 януари 2007 (EET)

Обсъждане за имена на статии за издания[редактиране]

Чоплим темата на БГ-Фантастика: Разговори#Предложения по промени в оформлението. Бъди добре дошъл да си кажеш мнението. :-) -- Григор Гачев 16:30, 15 януари 2007 (EET)

А може ли да съм добре дошла :-) --Sol lam 19:00, 16 януари 2007 (EET)

Преводачи[редактиране]

А защо в раздела за преводачи го няма твоето име? А на автори? Всъщност имаш ли самостоятелни издания? Може да изглеждам пълна невежа, но... В къщи открих две книги от Ан Макафри, които са преведени от теб.--Sol lam 19:53, 16 януари 2007 (EET)

Извинявай за отговора чак сега - проспал съм записа ти :( Самостоятелни издания като автор нямам. -- Григор Гачев 20:00, 2 февруари 2007 (EET)

Гласуване[редактиране]

Имаме 2 гласувания активни - заповядай на страничката БГ-Фантастика: Гласувания да дадеш мнението си по тях :-) -- Григор Гачев 20:00, 2 февруари 2007 (EET)

Главни и второстепенни герои[редактиране]

Чудя се дали не е по-добра идея да имаме отделни статии само за по-главните, важни и оригинални герои, а второстепенните да са обединени в обща статия. (Търсачката ще ги намира и във втория случай.) Ако мислиш, че идеята е интересна, може да направя една пробна обща статия за второстепенните герои от "Теут се бунтува", и да сравним двата варианта. -- Григор Гачев 18:44, 7 февруари 2007 (EET)

Да, според мен идеята ти е по-добра, но в случая направих тия статии, макар и с колебания, защото спадат към историята и книгите трудно се намират, пък и може да излезе интересно съвпадение като случая с Несла. Но за Ян Бибиян няма да правя така. Ще напиша само за главните - Ян Бибиян, Мирилайлай, Фют, Калчо, а второстепенните, включително двете сестри и Франц Техниката, ще обединя в една статия. Кажи обаче как да я направя, с подзаглавия - имената на всеки от тях ли? Така че не си прави труда и не губи време за тия статии от "Теут..." да ги обединяваш, освен ако не те дразнят много. Занапред ще го повторя само когато се докопам до изданието на "О'Корс", в моя град го няма и ще ми е по-сложно. --Sol lam 18:05, 8 февруари 2007 (EET)

Идеята е да видим кое е по-добрият вариант - правилно отбелязваш, че и двете си имат плюсове и минуси. А за статията за второстепенните герои може би е по-добре да направя образец, в списъка на образците за нови страници. -- Григор Гачев 19:13, 8 февруари 2007 (EET)
Признавам си - отначало се разсмях. Но това ГРУПА ГЕРОИ ми заприлича на ГРУПАТА НА ШАРО и... Всъщнот, правилно си го решил, защото често някои второстепенни герои могат да бъдат обединени в група. Много по-удобно и бързо ще става така, с образците. Само да ми остане малко време и спокойствие тук, за да изпиша поне това, което съм конспектирала... Съжалявам за забавянето. Между другото, допълних малко статията за Ян Бибиян, така че вече не е мъниче, но не знам как да й променя статуса. Когато всички второстепенни герои са обединени в обща статия, не бива да им слагам вътрешни препратки, нали? Хайде, здраве, Гри... --Sol lam 17:49, 11 февруари 2007 (EET) И пак аз - заглавието на статията трябва да е Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе, а не невероятните. Аз не зная как да го оправя, вероятно и в голямата обща статия за романа трябва да се промени. --Sol lam 18:35, 11 февруари 2007 (EET)
So I am, мисля че си в грешка за заглавието. При мен е книгата, гледам-гледам невероятниТЕ пише?? -- Littlebitcr4zy 01:35, 18 февруари 2007 (EET)
Мисля, че се сещам какво става. Вероятно ранните издания са били без определителен член, и след това за благозвучие (пък и не само) са го сложили. (в книгата от '69 е със). Разбира се, това са само мои предположения. Но дали е по-правилно да е в този вид? -- Littlebitcr4zy 13:20, 18 февруари 2007 (EET)
Извини ме, не видях, че си писала тук. Това е много интересно. Така си е, без "те" и в енциклопедичните речници. Смятам, че е по-правилно така, а не да приемем решението на някой случаен редактор от издателство, решил за благозвучие да редактира заглавията на мъртъв автор. По тая логика, ако някой преименува книга, издаде я, а авторът вече няма как да се изкаже харесва ли му или не от оня свят, трябва да се коригират всички вече издадени библиографии и описи, енциклопедии и речници. Уместно би било, ако промяната е важна, да се споменава занапред в подобни издания - представи си, да речем, едно забравено произведение на мъртъв отдавна автор се преиздава и печели много читатели под друго име, или пък авторът е жив, или други работи за фантазиране... --Sol lam 15:31, 18 март 2007 (EET)
За "група герои" - ами, много често те са си "групата на Шаро" :-)... Вътрешни връзки могат да бъдат слагани, ако искаш. Да не е мъниче статията можеш да направиш, като изтриеш от нея шаблона {{мъниче}}. А за Ян Бибиян - ще оправя заглавието. -- Григор Гачев 00:26, 12 февруари 2007 (EET)
Благодаря ти!!!!!:-) А ще може ли само да махнеш точката накрая в заглавието, дето е след "Невероятни приключения на едно хлапе."? Не се пише... --Sol lam 15:32, 12 февруари 2007 (EET)
Махнах я :-). Поздрав! Intery 20:46, 12 февруари 2007 (EET)
Поздрав и благодаря и на теб! :-) --Sol lam 16:36, 13 февруари 2007 (EET)

Ами сега?[редактиране]

Казвайте сега какво трябва да се прави?!!! Създадох статия Второстепенни герои в „Ян Бибиян“, обаче изобщо не знам какви категории да има и как да ги направя, нито къде да ги сложа. Кой ще помогне в тоя случай? Така ли трябва да е? Гри, Intery, Спас - кой ще се притече тоя път и ще въведе ред в поредната ми каша? :-) Приятна почивка в събота и неделя, хора! --Sol lam 18:14, 16 февруари 2007 (EET)

Спокойно. Ако няма каши, значи няма готвачи. :-) -- Григор Гачев 01:05, 18 февруари 2007 (EET)
Обаче виж как Лиана излиза като линк към несъществуваща статия, а за нея съм писала по-надолу и тоя номер така ли ще стои на тия измислени герои, някак с нещо не може ли да се промени, че изглежда недоразумително. Или може би просто трябва да махна вътрешната препратка от Лиана? И оня номер вие да измислите с другите администратори с какво да се замени? Ако дам от друго място вътрешна препратка към Ягага да речем, ще излезе ли в синьо, или пак ще е червена? -- Sol lam 18:57, 19 февруари 2007 (EET)


Мисля, че разбрах какво имаш предвид. (Преместих страницата под име с български кавички около „Ян Бибиян“; оправих линка тук по-горе да сочи пак към нея, да не се чудиш.) Погледни как съм оправил линка към Лиана в частта за Иа. :-) -- Григор Гачев 00:21, 20 февруари 2007 (EET)

Да, чудесно - Лиана сега не излиза в червено, но само там, където си го оправил. За проба опитах да направя в статията за първия роман и в тая за втория роман линкове, Лиана там продължава да си излиза в червено, както и другите второстепенни герои. Не може ли да измислим нещо за заместване на това , което стои над измислените второстепенни герои на Елин Пелин от Ян Бибиян? Другите имат буквичка... а? --Sol lam 18:40, 20 февруари 2007 (EET)
Вместо Лиана пишеш това: [[Второстепенни герои в „Ян Бибиян“#Лиана|Лиана]]
И за мен беше много полезно да го науча, незнаех, че може да се линква към заглавия от същата страница по аналогичен начин с html-a :)
Тоя път нямаше мърдане, заковах ги всичките герои. Огромно благодаря!!! --Sol lam 19:26, 20 февруари 2007 (EET)
Сложих №, за да идват второстепенните герои след всички останали (по азбучен ред) в категориите. -- Григор Гачев 22:09, 20 февруари 2007 (EET)
Ех, поне да беше звездичка * :(... Сигурно така ще си остане. --Sol lam 19:56, 21 февруари 2007 (EET)
Ще се подреди преди останалите... -- Григор Гачев 00:40, 22 февруари 2007 (EET)
Вече съвсем ме е срам, но просто не разбирам как става тук клонирането, нищо не загрявам и пак опетларчих категориите на "Въже от светлина". Преди да видиш къде ли не метнах тази приказка в желанието си да направя подкатегории къде ли не: фентъзи, произведения по жанр, по име..., вземи и счупи нещо, за да не си заблъскаш главата в масата пред моите постижения. Ако Intery е с по-здрави нерви - да се заеме тя с мен. А още не съм дори дописала статията... --Sol lam 17:07, 22 февруари 2007 (EET)

Хей, какво е това сега - няколко категории, чудо голямо :-). А приказки по принцип броят ли се за фантастика? (в смисъл, дали ни трябва категория "Приказки", или можем да минем с Категория: Романи - приказна фантастика). Поздрави, --Intery 17:17, 22 февруари 2007 (EET)

Да, това е жанр ФЕНТЪЗИ и искам там да има подкатегория ПРИКАЗКИ, моля, знам че е възможно, само дето не успях да го направя... --Sol lam 18:46, 22 февруари 2007 (EET) Идеално си го направила, браво!!! Ех... Всъщност не всички приказки са фентъзи, но точно тази е, интересното е, че не се сещам за приказка, която да е научна фантастика, но сигурно има. --Sol lam 18:54, 22 февруари 2007 (EET)
Наистина ли става? Да трия ли Категория:Приказки по име - В и Категория:Приказки по жанр?
Ако се сещаш за друг начин на организация, казвай. :-) --Intery 19:04, 22 февруари 2007 (EET)
Не, всъщност размислих, няма да ги трия еднолично, че горкият Григор да не се хване за главата, като види какви сме ги натворили с теб Ухилен съм, ами той да прецени. --Intery 19:06, 22 февруари 2007 (EET)
Ха-ха, добре, решавайте, аз вече даже не зная обясних ли като хората какво искам. Значи става за ПРОИЗВЕДЕНИЯ ПО ЖАНР, ФЕНТЪЗИ, ПРИКАЗКИ, ПРИКАЗКИ ПО ИМЕ - В, останалото сякаш е ясно, ама вече той да реши как да стане цялата тая работа. Единственото ми успокоение и спасение от ужасния срам е, че след всяко мое оплитане се разрешава някакъв бъдещ проблем и се улеснява работата занапред. Без хора като вас направо няма оправия, добре е устроен светът, убедих се отново в това :-)!!! Но как ли изглежда от ваша гледна точка? --Sol lam 19:38, 22 февруари 2007 (EET)

Второстепенни герои в Шахтата[редактиране]

Здрасти, много се радвам да те видя! :-)

Гледам, че пак стават мизерии с кавичките и в момента има две дублиращи се статии - Второстепенни герои в “Шахтата” и Второстепенни герои в "Шахтата", като и двете са с небългарски кавички Ухилен съм. Става ли да изтрия първата, а втората да я преместя под Второстепенни герои в „Шахтата“? После ще оправя линковете... --Intery 19:11, 11 март 2007 (EET)

Здрасти, знам, че пак стана тя каквато стана, но моля те - изчакай да оправя което мога сама, после като изляза след около час, тогава изтрий тази статия, в която съм сложила шаблона за изтриването, просто не я разпознаваше с тия кавички и затова я дублирах и в момента оправям там линковете, поне загрях къде е проблемът. Ще направя и статии за местата, така че може да ти отворя още работа - но най-добре виж като изляза какво е станало, щото иначе може да оклепаме нещо, става ли така? --Sol lam 19:20, 11 март 2007 (EET)
Ам, ама ти в момента добавяш линкове към статията, която е с латински кавички в заглавието - ако я преместя под такава с български кавички, ще трябва да се оправят всички линкове, сочещи към тази с латинските... --Intery 19:28, 11 март 2007 (EET)
Ами да, другата не я разпознаваше изобщо. Виж в коя работят вътрешните препратки и остави нея, не ми пука дали кавичките са български или латински, латинските изглеждат по-сочни и симпатични, важното е да работят линковете, тия, които оправих, работят. --Sol lam 19:33, 11 март 2007 (EET)
Между другото, след цялата тая бъркотия от копирането ми от уорда на написаното и кавичките, с изненада виждам, че удареното ѝ се е копирало в тия последни неща и изглежда добре, без изместването, което се получава иначе като натисна бутона тук. Ти нали няма сега да си усложняваш живота с моите неща? --Sol lam 19:37, 11 март 2007 (EET)
Не можем да се разберем :(.
Вътрешните препратки, които оправи, работят, защото сочат към статията Второстепенни герои в "Шахтата". Ако тя се премести под Второстепенни герои в „Шахтата“, няма да работят и ще трябва да се поправят. А статията трябва да се премести - приели сме, че ще ползваме българските кавички.
Но ти си ги направила всичките вече, де, та ще се заема, когато излезеш, няма проблем.
О, не, изобщо не си усложнявам живота=). Тамън ще отложа добавянето на инфокутии в статиите за анимационни филми. --Intery 19:46, 11 март 2007 (EET)
Е, сега вече разбирам защо не можеш просто да изтриеш едната и да оставиш другата. Щом има такова правило, тогава... ще трябва да се мести, извинявай, занапред ще гледам да не става така. Не знаех, че има и такива статии, ха! Да ти пожелая лека работа - едва ли ще е лека, но мога да ти пожелая да е забавна! Наистина си златна! --Sol lam 20:02, 11 март 2007 (EET)
Никакви проблеми, Слънце =).
Благодаря, на теб - лека вечер! --Intery 20:11, 11 март 2007 (EET)

Всъщност не съм била права - линковете си работеха след преместването на страницата. Ама ги преправих, де, да не се пренасочва всеки път. --Intery 20:37, 11 март 2007 (EET)

Направо тръпна при мисълта какви ли още изненади крие програмата на Уикито. --Sol lam 12:52, 12 март 2007 (EET)
Аз съм абориген. За да се направи в една страница линк към раздел на същата страница, е достатъчно да се напише #(име на раздела), вместо да се изписва цялото заглавие на статията. Например, за да направя тук линк към секцията Обсъждане за имена на статии за издания в твоята беседа, мога да напиша #Обсъждане за имена на статии за издания, вместо дългото Потребител беседа:Sol lam#Обсъждане за имена на статии за издания. Пък аз си поправям ли поправям разни кавички... --Intery 15:36, 12 март 2007 (EET)

Хилядната статия[редактиране]

... е твое дело (Дарен)! ЧЕСТИТО! :-) -- Григор Гачев 23:16, 11 март 2007 (EET)

Страшно се радвам! :-) Станало е напълно случайно, но е чудесно! Още по-хубаво е, че е свързано с толкова талантливите деца от Казанлък. Не можете да си представите какво са написали - аз съм стъписана и респектирана, направо не мога още да повярвам, четох част от следващата им книга в ръкопис, но се притеснявам, че такова чудо направо няма да ми стигнат силите да опиша в нашето Уики!!! Намерих някои от диаболиците и ще продължа в тая насока засега. Приятна работа на невероятния ви екип!!! --Sol lam 12:51, 12 март 2007 (EET)

Разкази по име - М[редактиране]

Не знам защо първо ми даде, че няма такава категория Разкази по име - М, а после се изплющяха две на едно място, като правих статията за "Мрежата на дъжда". По-късно ще допиша за сюжета. Кой ще ме поправи тоя път? --Sol lam 14:54, 28 март 2007 (EEST)

Аз! :).
„Твоята“ категория си беше добре, по-рано създадената беше с латинско M в „Категория:Разкази по име - M“.
Поздраф. --Intery 17:19, 28 март 2007 (EEST)
Е, един път и на мен да се случи :)! Инти, а другото изтри ли ми го, дето бях сложила шаблона? Какво стана с новия ти колега, влезе ли или не влезе? Като администратор как е? Знаеш ли, на този сборник разкази "Смърт" не знаех коя инфокутия да сложа, пък и нямам всички данни... Но пък закъде да бързам. Поздрави и лека работа --Sol lam 19:39, 28 март 2007 (EEST)
:-) Всъщност е обратното — форматът за издания е [Име на произведение] ([Издателство], [година]), а не [Издателство]/[Име на произведение] ([година]), така че Смърт (Издателство Аргус (1922 г.), 1922) си беше супер, а за изтриване беше Издателство Аргус (1922 г.)/Смърт (1922) (формата го променихме преди няколко месеца). С това се е оправил Григор.
Иначе, Смърт (Издателство Аргус (1922 г.), 1922), както е сега, е статия за произведението, не за изданието, така че трябва да се премести на Смърт и да се сложи Шаблон:Инфокутия произведение (ако искаш, погледни БГ-Фантастика:Образци за нови страници#Статии за издания, това и аз го обърквах преди). Мога аз да го направя, но ще те изчакам, да не ти разстроя работата ;-) (разбира се, и ти можеш да го направиш, ако имаш желание:) ).
А Героят не се е появявял... --Intery 21:02, 28 март 2007 (EEST)
Не мога да оправя под статиите за разказите „Смърт“, "Един гост" и „Ерих Райтерер“ линкът за сборника СМЪРТ да излиза в синьо... --Sol lam 20:12, 3 април 2007 (EEST)
Сега добре ли е? --Intery 20:46, 3 април 2007 (EEST)
А-а-а-а, здравей, да, чудесно е! Христос воскресе! Ето ме отново тук, отпочинала :-) --Sol lam 18:50, 10 април 2007 (EEST)
Което ме навежда на мисълта, че той не си изпълнява наказанието. И че проявената към него толерантност е била нахалост... -- Григор Гачев 21:47, 28 март 2007 (EEST)
А защо ли ми се струва, че Смърт (Издателство Аргус (1922 г.), 1922) си е статия за изданието? Остава само да й боцна инфокутия за издание (което и ще направя). Малко е нетипична поради художествения преглед, но нищо нередно или извънредно... -- Григор Гачев 22:29, 28 март 2007 (EEST)
Абсолютно прав си, пък и то е сборник, та няма накъде да се мърда:)). Sol lam, не ме слушай.
(а е било рано, дори не мога да се оправдая, че съм спала:/) --Intery 00:01, 29 март 2007 (EEST)
Благодаря и на двама ви за усилието. Честно, малко бях поуморена и едва ли щях да се оправя за времето, което имах. Вие обаче сте направо като атомни реактори, и слава богу. Гри, мерси за инфокутията и пофризирането, Инти, твоята интуиция май се оказа по-вярна от нашата за това дали героят ще се включи и ще допринесе след предните си подвизи. А нашата толерантност - на мен ми е по-пълно от това, че сме я проявили, значи не е отишла напразно :-) --Sol lam 13:26, 29 март 2007 (EEST) И пак аз - само да обърна внимание, че пак нещо не е съвсем в ред, защото сега направих статия за самия разказ и отдолу сборникът със същото име ми излиза като препратка в червено, все едно няма статия и за него. И да питам - да слагам ли линкове към СЛОВОТО - там има публикувани два от разказите - "Смърт" и "Ерих Райтерер"? --Sol lam 15:29, 29 март 2007 (EEST)
То пък едно усилие :-)
А, истината е, че откакто ВТодоров е във ваканция, с Григор май отделяме по не повече от час на ден. Без ВТодоров сме блатясали направо, добре, че ви има теб и Потребител:Kalin Nikolov, да се пооживим малко ;-).
Препратката беше Смърт (Издателство Аргус, 1922) вместо Смърт (Издателство Аргус (1922 г.), 1922), затова:)
Към Словото мисля, че си е съвсем в реда на нещата да се слагат линкове.
Впрочем, като прочетох статията за „Смърт“, се сетих, че не съм ти казвала — всичките ти статии са толкова страхотно и задълбочено написани, че веднага се заричам да прочета обектите им :-). Даже не разгледах раздела Сюжет, да не си разваля четенето един ден. Ухилен съм
Приятен край на седмицата ти желая! --Intery 16:41, 29 март 2007 (EEST)
Благодаря за пожеланията - и на теб също приятни дни. А за четенето - на мен ми е интересно повече от гледна точка на сравненията с тогавашните автори и не чак толкова заради нещата, за които пишат. От съвременна гледна точка всичко от онова, в което тия хора са били първи, е преексплоатирано и направо детска песен. Съжалявам, че активността е позамряла, но пък е нормално - може би основните неща са описани и вече ще сте по-свободни. Ама пък какви неочаквани разклонения има тук, изненадах се и е голям успех, че се появиха. Общо колко различни потребители са се включвали досега, къде може да се види? --Sol lam 18:32, 29 март 2007 (EEST)
Специални:Listusers -- Григор Гачев 22:51, 29 март 2007 (EEST)

Чакам от вас[редактиране]

Все още чакам (и) от вас предложения като какво ще правим със статиите за фантастика, фентъзи, диаболизъм и пр., къде ще се слагат, как ще се стига до тях от началната страница? --Sol lam 19:09, 29 март 2007 (EEST)

О-Корс[редактиране]

Хей, здрасти :-)

Правилно ли съм преместила О-Корс? Нещо ми се струва, че не те бях разбрала напълно, когато ми писа.. --Intery 17:51, 5 юни 2007 (EEST)

Здравей, радвам се да те видя отново! Да, идеално, точно си ме разбрала, мисля, че така трябваше да направим, макар по-късно да го дават с апостроф, но оригиналът си е така. --Sol lam 17:54, 5 юни 2007 (EEST) Малко ви разтаках, съжалявам, но стават такива работи.

Хаха, разтакаване — не знаеш колко ти се зарадвах, че си ми писала на беседата.
Дано по-често ни „разтакаваш“ Ухилен съм
Лек ден=) --Intery 18:00, 5 юни 2007 (EEST)
Благодаря ти за милите думи, Интери. Имам още неща за писане, сега ми се поотвори време пак, ще попълня героите на "О-Корс" постепенно, после още една-две книги за описване съм си набелязала. Хайде, чао засега и до скоро, лека вечер! --Sol lam 18:04, 5 юни 2007 (EEST)

Въпрос[редактиране]

Ако искам да копирам статия от Уикипедия за Цветан Тодоров и само да добавя какво общо има с фантастиката и линк към превода на руски (защото няма на български) на монографията му от 1970 г., как трябва да го направя? Може ли и къде трябва да посоча, че е взето всичко (почти) от другаде? --Sol lam 16:44, 8 юли 2007 (EEST)

Здрасти! Просто пействаш кода на страницата и слагаш на края на статията раздел Източници, в който добавяш шаблон {{От Уикипедия}} с параметри името на статията и версията на страницата, в този случай {{От Уикипедия|Цветан Тодоров|969679}}. Така е направено с Марко Марчевски например. Поздрави, Intery 22:18, 8 юли 2007 (EEST)
Здравей, [[Потребител:Intery|Intery]! А откъде да знам тоя шестцифрен код какъв е? Копирах статията, но не ми излезе инфокутията, категоризирах я при фантастолозите, сложих препратка към руския превод на УВОД ВЪВ ФАНТАСТИЧНАТА ЛИТЕРАТУРА и се опасявам, че останалото ми е тъмна Индия. Ти ще обработиш ли това, което не съм направила? --Sol lam 14:00, 10 юли 2007 (EEST)
Гледам, че Григор ме е изпреварил, жив и здрав да ни е :-).
Инфокутиите в Уикипедия са различни от нашите, нормално е да не излизат :).
Кодът (съвсем не е задължително да е шестцифрен;) ) се взима най-лесно от връзката Постоянна препратка, която се намира вляво, в полето инструменти, което е точно под полето за търсене. Като цъкнеш на нея се зарежда адрес, завършващ на „oldid=...“ Числото вдясно от равното е това, което ти трябва (тюх, че тромаво обяснение...). --Intery 20:28, 11 юли 2007 (EEST)

Монетата[редактиране]

Гри, Интери, използвах части от статийката ревю, която направих за Старлайтър, и ги вмъкнах в ОПИСАНИЕ на романа. Тъй като съм си автор, хич и не съм питала хората от списанието, ако мислите, че може да има проблем, питайте ги вие. Но не ми се вярва. Много ми хареса това, което вече е направено, благодаря на Григор специално, ти си истински неуморен рицар, а аз изглежда ще ставам все по-уморена дама, защото след светкавични преговори днес подписах договор за втора работа, тъй като е страхотна възможност и шанс, а и не се издържа на заплата на дъното в тоя феодален Ямбол, та се надявам, ако издържа, поне да не се чудя как да връзвам двата края толкова. Обичам ви всички - вие сте прекрасни хора!--Sol lam

Няма да има проблеми с колегите от Старлайтър - аз ще се грижа за това. :)
Ти само се грижи да ти остават тврочески сили, Свете. Прегръщаме те - аз оттука, Габето от Благоевград... отвсякъде те прегръщаме! --k. 19:41, 26 ноември 2007 (EET)
След като си авторът, ти си ултимативният източник на всякакви възможни права върху текста. Никой няма право да те спре да го лицензираш както сметнеш за необходимо, и да го публикуваш където решиш. Ти си Авторът; когато се опре до права върху твой текст, ти си Бог, и думата ти е закон. :-)
За втората работа и издръжката - казвай с какво можем да помогнем! Тук, в София, нещата може да са съсипващи от количество работа, но са една идея по-добри, отколкото в провинцията. Кажи какви ангажименти можеш да поемаш, какво умееш, от какво разбираш, и колко си в състояние да поемеш - ще се опитаме да намерим начин да ти помогнем. Без да обещаваме нищо - но ще опитаме.
Благодаря ти за помощта, за окуражаването, и... за всичко! -- Григор Гачев 00:03, 27 ноември 2007 (EET)
И аз ви благодаря на всички - напоследък приятелите ми са наистина като слънца, които ме греят. Работата е супер и - какво да ви кажа - предложи ми я Стилиян Колев. Кал, помниш ли, като ми каза, че той е голям, ама много голям човек? Ти ни запозна и покрай фантастиката той най-неочаквано и упорито ме нави да почна работа в техния завод, дори се съгласи да си запазя сегашната (която толкова си харесвам, но - уви - не носи никакви доходи...). Всичко ми е ново и нали съм си притеснителна, ще ми трябва време да свикна и да ме пообучат, така че стискайте палци :) --Sol lam
Стискаме - и на ръцете, и на краката! :-) -- Григор Гачев 23:02, 27 ноември 2007 (EET)
Уау... ето _това_ ми е изненадата за деня. (Нищо, че едва почва...)
Мммм... на Стилиян трябва да му измислим специално наказание, каквото само ние в Човешката умеем... :D
Ако не ти се стори нахално - прегърни го от мене, Свете! --k. 06:23, 28 ноември 2007 (EET)
Не би било уместно да го прегръщам, но ще му предам твоите поздрави, а иначе се радвам много, че сте тук и действате --Sol lam